Главчев пристигна във Вашингтон за тридневната среща на върха на НАТО

Служебният премиер на България Димитър Главчев пристигна във Вашингтон, за да участва в тридневната среща на върха на НАТО.

Основни теми на срещата ще бъдат подкрепата за Украйна, подсилването на отбраната на алианса, включително на източния му фланг, и укрепването на отбранителната промишленост на държавите от алианса.

Официалната българска делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон ще бъде водена от служебния министър-председател и министър на външните работи Главчев. Тя включва още служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, служебния заместник-министър на външните работи Мария Ангелиева, служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева и служебния заместник-министър на отбраната Аделина Николова.

Президентът Румен Радев изненадващо отказа да оглави делегацията, за което се бореше седмици наред. Мотивът му – не е съгласен с част от позициите, които са приети от Министерски съвет, и които той, ако отиде, трябва да защитава.

България, Унгария и Словакия са естествени инфлексни точки за руското зловредно влияние върху НАТО и алиансът трябва да признае, че ситуацията в тези страни може да окаже влияние на работата му.

Това се посочва в доклад на влиятелната неправителствена организация GLOBSEC, базирана в Братислава, посветен на очакванията на източния фланг преди започващата среща на върха във Вашингтон.

„Инфлексна“ е точка, в която ходът на дадена крива започва да се променя.

България и Словакия същевременно са посочени като пример, че ако някои страни на източния фланг илюстрират усещането, че НАТО е факторът за „разликата между войната и мира“, то в други – тези две държави – има „отчаяна нужда от стратегическо оформяне на послания от името на НАТО“. Дори доверието към алианса в посочените страни да расте, трябва да се направи повече за приближаване до средната стойност за източния фланг – около 80%.

В България според тези данни доверието е 59%; в Словакия – 62 на сто.

Не е реалистично да се очаква покана за членство за Украйна, но са нужни решителни послания за бъдещо членство като минимум във Вашингтон. Приоритет трябва да е заличаване на разликата между обещано и предоставено, предвид предложението на досегашния генерален секретар Йенс Столтенберг да се предоставят по 40 млрд. долара годишно за Украйна в следващия период.

Съединените щати и съюзниците им от НАТО ще обявят тази седмица нови мерки за укрепване на украинската военновъздушна отбрана, каза американският президент Джо Байдън. Изказването му дойде след след последните руски удари в Украйна, включително срещу основната детска болница в Киев, които той определи като „ужасяващо припомняне за бруталността на Русия“.

Русия порази вчера посред бял ден лечебното заведение в столицата Киев, както и удари други градове на територията на Украйна. Загиналите са най-малко 37, а ранените са над 170, обяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес. Нападението е най-смъртоносното за последните няколко месеца, припомня Ройтерс. Днес в Украйна е обявен ден на траур за жертвите на атаките.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *