Тревога в Гърция за гръмотевични бури и градушки

В Гърция се очаква рязко и сериозно влошаване на времето през следващите дни. Предстоят силни бури и гръмотевична активност и градушки, предимно в района на полуостров Халкидики, където почиват много българи.

Според прогнозите лошото време ще обхване районите на Фтиотида, Фокида и Беотия в Централна Гърция, Атика, районите на Коринтия и Арголида на полуостров Пелопонес.

Пътна полиция предупреждава да се шофира внимателно, да се пътува само с изправни автомобили, като се избягват трасета в близост до водни басейни. Засилени са мерките по контрол на пътния трафик. В сила е забраната за движение на товарни автомобили над 3,5 т от 15,00 до 22,00 часа.

Всички българи в Гърция са предупредени за опасни бури.

Обръща се специално внимание на всички посетители на префектура Халкидики за спазване на инструкциите за защита, издадени от Генералния секретариат на Гражданска защита по отношение на наводнения. Изпращат се съобщения от тел. 112. Желателно е туристите да включват местоположение на телефона си, за да бъдат засичани от сателит и ако се намират в рисков район, да бъдат предупредени.

Приканват се туристите да не влизат в морето, докато се вихрят бури и да посещават плажове със спасители.

Собствениците на организираните къмпинги трябва да спазват всички мерки за защита на техните гости. Забранява се къпане в морето при наводнения, каквито се очакват, трябва да се избягват водните спортове. Зачестяват случаите на удавени туристи поради непредпазливост при плуване, съобщават властите. Да се избягва плаване на малки туристически или рибарски лодки, поради бурните ветрове, които могат да връхлетят морските зони на Халкидики.

Очакват се затруднения и промени в трафика на фериботите, защото прогнозите са за силни морски бури. Препоръчително е пътуващите да се обърнат към туристическите офиси за презаверка на билети и информация.

Националната метеорологична служба на Гърция (EMY) издаде извънреден бюлетин.

В случай, че сте информирани за появата на обилни валежи във вашия район не пресичайте наводнени участъци пеша или с автомобил, стойте далеч от електропроводи, излезте от автомобила си, ако е неподвижен, тъй като може да бъде потопен или пометена от водните потоци, не приближавайте райони, където има свлачища.

Внимавайте да не пречите на спасителните екипи. И стриктно следвайте инструкциите на компетентните органи.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *