Ученик от Електрониката мечтае да отвори музей на техниката Осмокласникът Васил Русев вече е събрал над 200 телевизора, фотоапарата и радиа от миналия век

  • Избрал е правилното училище, за да превърне своето хоби в професия

Васил Русев е осмокласник в Професионална гимназия по електротехника и електроника «Капитан Петко войвода» в град Кърджали, специалност «Автоматизирани системи». Той е любител- антиквар, колекционер на радиотелевизионна техника, грамофони, фотоапарати и други устройства от миналия век. Професията, която ще придобие, се превръща в хоби, а хобито – в професия. Васко издирва, събира и реставрира ретроапарати с амбицията да създаде лична сбирка – колекция, която да превърне в музей на техниката. Още от 10- годишна възраст със спестени пари успява да се сдобие с доста ценни експонати. Разказва с голяма страст и вълнение за своята колекция, която наброява над 200 устройства. В неговото начинание на помощ се включва и преподавателката му Лариса Карабашова, която го насърчава още повече, а и му помага в издирването на ретротехника. За развитие на неговото хоби тя го включва в различни проекти, конкурси и мероприятия, свързани с технологиите.

Васил споделя, че е важно всеки млад човек да познава развитието на техниката и технологиите. Той посещава различни технологични музеи в България и чужбина, което още повече разпалва неговата страст да търси предмети, свързани с развитие на човечеството в областта на техниката и технологиите.  Независимо, че колекционерството е скъпо хоби, той успява да се сдобие с нови експонати, дори заразява  околните със своя ентусиазъм.

Днес 14-годишният ентусиаст вече притежава екземпляр на първия широкоекранен български телевизор “Кристал“, производство 1963 година, на много рядкото руско радио „Днепър -52“, произведено през 1950 г, на „Грундик“ – най-добрият за времето си лампов радиоприемник, на българското военно радио „Родина“, производство 1972 година. За всяка своя находка, Васко разказва невероятни истории, контактува с различни колекционери в България, с които обменя опит, разменят си части и информация. Всички негови придобивки е описал старателно в дневник по категории, години и видове.

Васко е момче с богата обща култура и на този етап от живота си, той знае какво иска, съучениците и преподавателите му от Професионална гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ го подкрепят в необичайното му и нелеко начинание, за да сбъдне своята мечта.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *