Гърнатскине конаци събират жътвари в неделя Фолклорната къща на Филип Синапов прави възстановка на обичая

Валентина ИВАНОВА

Фолклорната къща «Гърнатскине конаци» във Вилно селище „Север“ край Момчилград показва обичая жътва. Собственикът на музея – народният певец и етнограф Филип Синапов, кани на възстановката в неделя, 7 юли, всички желаещи да видят традиционния процес, както се е правил в района на село Гърнати от векове. Той осигурява сърпове и паламарки, както и народни носии за най-ентусиазираните участници. За да се пременят навреме, те трябва да дойдат към 8,15 часа, защото набалото на събитието е в 9 часа.

Хлябът не идва от Billa, затова се захващаме за работа, казва родолюбивият  родопчанин.

Припомняме, че Филип Синапов създаде първата в страната фолклорна къща-музей. Известният изпълнител е започнал изграждането й на гола поляна, вложил е свои средства, теглил е и сериозни кредити, за да реализира интересния си проект. Сградата е в типичен родопски стил с покрив от каменни тикли.

25-годишният народен певец е щастлив, че е успял да реализира мечтата си, макар това да му е коствало много нерви, труд и усилия. Припомняме, че Филип е възпитаник на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *