Филмовата звезда Джесика Ланг блести и във фотографията /ВИДЕО/ Известната холивудска актриса откри изложба в София

  • Сред гостите на събитието бяха вицепрезидентът на България Илияна Йотова и посланикът на САЩ Кенет Мертен

Ваня ИВАНОВА

Известната холивудска актриса Джесика Ланг показа, че е звезда не само в киното, а и във фотографията. Тя пристигна в София, за да открие своя фотографска изложба, ден преди националния празник на САЩ. Събитието събра в Националната галерия на площад „Княз Александър Първи“ вицепрезидентът на България Илияна Йотова, посланикът на САЩ Кенет Мертен, служебният министър на културата Найден Тодоров, дипломати, фотографи, журналисти, артисти. В експозицията са подредени 120 черно-бели фотоса, които Ланг прави на различни места по света.

Хауърд Грийнбърг, един от водещите фотогалеристи в света, куратор и търговец на изкуство, представи авторката с думите: Още преди да бъде актриса, Джесика е израснала сред някои от големите имена във фотографията. Вярвам, ще видите в тази изложба, че това не са просто произволно нащракани снимки, а са произведения на един завършен творец фотограф, който носи фотографията в сърцето си.

За нас е изключително щастие да видим не само една забележителна жена, която сме гледали в чудесни филми, носител на най-големите филмови награди, която съм убедена, че поколения, не само по света, но и тук, в България, са били искрено влюбени в нея, особено мъжете. Аз съм убедена, че и чрез тази фотографска изложба ще разберем още повече душата на един човек, на един актьор, на един невероятен интелектуалец. А самата изложба ще разкрие за нас непознати светове, световете не като географско понятие, а големият свят на човешката душа и на човешките отношения, отбеляза на откриването вицепрезидентът Илияна Йотова.

Приветствия отправиха министърът на културата и американският посланик.

С няколко думи авторката благодари за топлото посрещане в България и насочи интереса на присъстващите към залите с експозицията: Не знам какво да кажа за моите снимки. Те са изключително лични и мисля, че е най-добре да не разказвам за тях, а просто да ви оставя да ги видите. Много се радвам, че съм тук. Бяхме посрещнати изключително гостоприемно и топло.  Благодаря на всички вас, че сте тук. Насладете се на шоуто!

Сред гостите на откриване бе още една холивудска звезда – българката Мария Бакалова.

Изложбата е част от поредицата „Майстори на фотографията“ на фондация „МУЗИС“ и се реализира със съдействието на посолството на САЩ в София. Тя ще остане до 29 септември.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова

Джесика Ланг е позната на киноманите с участията си във филмите „Кинг Конг“, „Тутси“, „Пощальонът винаги звъни два пъти“, „Франсис“, „Синьо небе“ и е носителка на две награди „Оскар“, три награди „Еми“, една награда „Тони“, една награда на Гилдията на филмовите актьори и пет награди „Златен глобус“.

С фотография се занимава от 1990 година. Съпругът й, с когото живее 26 години, известният актьор и драматург Сам Шепърд ѝ подарява първия фотоапарат, а тя посвещава книгата си „Магистрала 61“.

На събитието присъства и Мария Бакалова, българската звезда в Холивуд

Показвала свои твобри в цял свят. Тя е първият носител на почетната награда на Музея „Джордж Ийстман“. Сред нейните книги са дебютната ѝ монография „50 фотографии“, „В Мексико“ и детската книга „Става дума за едно малко птиче“.

„Нов живот“ е единствената медия от Кърджали, отразяваща събитието – репортер присъства със специална покана от организаторите.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *