Десетки в Дрангово протестираха срещу решението за закриване на местното училище

Нов живот

Над 50 души в Дрангово излязоха снощи на протест срещу решението на Общинския съвет в Кирково за закриване на местното Основно училище „Васил Левски“. Те се събраха на главната улица пред вратата на централния вход на двора на училището и останаха там около два часа.

Протестиращи казаха за „Нов живот“, че искат областният управител да върне за преразглеждане решението на Общинския съвет в Кирково за закриването на училището в Дрангово и да бъде отменено. Настояват също община Кирково да изпрати възражение до Министерството на образованието и науката срещу  невключването на училището в Дрангово в Списъка на защитените детски градини и училища в България за учебната 2024/2025 година, да се направи актуализация на Списъка и училището в Дрангово да бъде включено в него. Освен това ще поискат от Министерството на образованието и науката да разберат дали община Кирково е изпратила досега такова възражение след като е станало ясно, че училището в Дрангово не е в Списъка на защитените детски градини и училища. Съмняват се, че общината е внесла възражение.

Някои родители бяха категорични, не няма да се примирят с решението училището да бъде закрито. Смятат, че ако не бъдат чути от институциите напрежението ще ескалира и евентуални протести могат да излязат извън пределите на Дрангово и да бъдат в друга по-остра форма.

Някои изразяват огорчението си, че училището се закрива на неговата стогодишнина. Наесен е трябвало да празнуват юбилея.

Решението за закриване на училището от 1 септември 2024 г. е взето на сесия на Общинския съвет преди една седмица. За закриването му гласували съветниците от ДПС, с изключение на двама. Групата на ГЕРБ е гласувала против.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *