Федерацията по борба прецака кърджалиеца Георги Иванов Въпреки че спечели квота за Олимпиадата, ще замине друг състезател

Валентина ИВАНОВА

Въпреки че спечели квота за олимпиадата в Париж, борецът от Димитровград Георги Иванов, няма да пътува за френската столица. Роденият в Кърджали състезател обаче не е научил новината от Българската федерация по борба, както си му е редът, а от бореца Кирил Милов, определен да замине.

Георги се е почувствал обиден от отношението на ръководителите на българската борба и е написал в своя фейсбук профил: Помогнах на българската борба за още една квота за олимпиадата в Париж. За съжаление няма да се боря аз – така разбрах от момчето на което са му казали, че ще се бори и да се готви за олимпиадата. Той е много класен състезател, европейски шампион и световен вицешампион на класическа борба. Последните години той е най-добрият български борец. Има реално повече шансове от мен на олимпиадата. Той ми благодари за квотата и за шанса да участва на олимпиадата, а аз му пожелах успех и дано си сбъдне мечтата! Респект! Но едно не разбрах, НИКОЙ от БФ борба и от треньорския щаб на класиците не ми се обади и не казаха поне едно «Благодаря!» Можеха да ми се обадят или поне пишат, да ми обяснят от федерацията или от треньорски щаб, че ще разчитаме на него, че това е неговият стил и че благодарят за квотата, която съм донесъл за България и за нашия спорт. Аз съм единственият българин от мъжката борба който донесе квота и се радвам поне, че ще имаме Българин участник на олимпиадата в Париж-2024, едва преглъща горчилката Георги.

Припомняме, че подобен случай имаше на последното Европейско първенство до 20 години, когато страната ни бе представена от руснак, получил български паспорт часове преди тръгването.

Както «Нов живот» вече писа, Георги Иванов е роден в Кърджали. Започва да учи в артистичното училище „Владимир Димитров-Майстора“, но семейната среда го насочва в друга сфера. Баща му Любомир е бил борец и се опитва да „зарази“ с любов към мъжествения спорт петимата си синове. Четирима свързват съдбата си със свободната борба.

По-големите момчета отиват в Димитровград, за да започнат подготовка в тамошната силна школа. Димитър и Мирослав бързо показват добри резултати. Впоследствие стават медалисти от национални и международни състезания и шампиони на България. Малкият Георги не остава по-назад и тръгва по техните стъпки. Когато навършва 6 години, той също се захваща с борбата. Налага се родителите му да го карат до Димитровград всеки ден и да го връщат, за да не си пропуска часовете за подготовката.

Треньорът Салим Салим в Спортен клуб по борба „Димитровград“ веднага забелязва амбициозното момче и оценява силното му желание да се докаже. Селекционерът отдава всичките си сили да развие дарбата му. Двамата са непоклатим тандем до днес – преследват заедно успехите.

Георги печели своя първи медал през 2008 година, когато е само на 6 години. Това става на международен турнир в Димитровград. Вълнуващият момент се е запечатал завинаги в съзнанието на кърджалиеца.

След това става шампион на България по свободна борба във всички възрасти: деца, момчета, кадети и юноши, няколко пъти вече е и републикански шампион при мъжете.

2019 година му донася титлата европейски вицешампион до 18 години, а през миналата се окичва със златото на първенството на Стария континент до 23 години.

Отдавна се е установил в Димитровград, но спортната общественост в Кърджали го смята за „наш човек“ и следи с гордост неговите успехи.

Печели турнира „Дан Колов“. В столичната зала „Асикс Арена“ по време на 61-вото издание на едноменния турнир Георги постигна 4 победи в традиционната си категория до125 кг. В последната решителна схватка записа и най-бързия си успех – технически туш за 48 секунди срещу украинеца Юри Иджински.

Откакто се помни, заветните цели пред бореца са световна и олимпийска титли. Затова той работи усилено със своя треньор. Гоним мечтите си една по една, споделя талантливият спортист.

Силна мотивация му дава семейството – годеницата и четиригодишната му дъщеря. Въпреки всичките си ангажименти, не забравя родния Кърджали и често си идва.

Последвайте ни и във Facebook

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *