Теменужка Матева учи софийски майстор готвачи да месят трахана В ивайловградското село Плевун тя популяризира традиционната българско тестено изделие

Майстор готвачите от София Владислав Пенов и Николай Пенев проследиха процеса на приготвяне на траханата на Теменужка Матева – Нуша.

Те гостуваха в работилницата й в ивайловградското село Плевун, за да се докоснат до истинската рецепта на натуралния продукт. Заедно с тях бе и специалистът в проготвянето на хляб Яна Имреорова, която в екип с готвачите работи в известния столичен ресторант “Космос”.

“От няколко години се опитвам да популяризирам траханата, тази, която съм запомнила от моята баба. Имам страшно много видове трахана, всяка е приготвена по различен начин. Както една домакиня не може да направи една и съща яхния еднаква, така и траханите няма как да бъдат еднакви”, казва Нуша.

По думите й най-характерното и най-ценното в нейната трахана е квасът. Той е с тристепенна ферментация, която продължава 6-7 месеца.“Ферментацията е дива – започва рано напролет със събиране на билки, бобови и протеинови растения и накрая хмел. Задължително присъства четлемика – едно протеиново дърво, което расте само в районите на Северна Гърция. Когато е готов квасът, имаме извлека – тоест първата ферментация. Започваме вторичния квас, тоест към него добавяме лимецово брашно и изчакваме да втаса. Когато е готов вторият квас, месим траханата. Тя отново втасва, следва претриване и сушене, което не бива да е на пряка слънчева светлина и отнема около 2-3 дена”, разказва начина на приготвяне на траханата Нуша.

Ястието е готова закуска за цялата зима. Има трайност до 3 години, ако правилно се съхранява. Тя е питателна и засищаща, а ферментацията, която се поддържа 4 – 5 дни преди да се изсуши, й придава специфичния аромат и леко кисел вкус и я прави подходяща храна за хора със стомашно-чревни заболявания.

“Полезното й действие е целият процес на приготвяне-това говори за наличие на млечнокисела бактерия. При едно изследване в Италия се установява, че в нашата трахана има 39 щама на бифидус бактерия. Липсата на термична обработка е равно на най-старият пробиотичен продукт. Всъщност това е начин да се консервира храната, чрез ферментация и сушене”, казва майсторката от Плевун.

Нейната трахана вече е добила широка популярност не само в България. Здравословният продукт се използва в елитни ресторанти, а нейни гости бяха майстор готвачите от София Владислав Пенов и Николай Пенев. Те я открили случайно, и вече предлагат вкусната гозба в своя ресторант в центъра на столицата. Двамата обаче искат да проследят пътя на продуктите, с които работят и да се докоснат до тях. Затова дошли на място, за да участват в процеса на приготвяне на траханата.

Източник: xnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *