Художничка от Бурса пресъздава в картините си пейзажи и битови композиции от родния си ардински край

Гюнер ШЮКРИ

Вилдан Йозкан от Бурса, с корени от ардинското село Сухово, обича да пресъздава в творбите си пейзажи и битови композиции чрез акварел. С особена дълбока почит тя изобразява спомени от родния си край и детството. Вилдан с помощта на четката и боите този път е нарисувала родната къща на покойния Азис Рамадан от Сухово.

Той беше много трудолюбив, градините му бяха много спретнати, а нивите му с тютюн бяха добре поддържани. Жена му се казваше Фатма. Имаха четири деца: 3 момчета и 1 момиче. След принудителното изселване през 1989 г. възрастните хора останаха сами. Горящите печки и димящите комини бяха изоставени на произвола на съдбата. Когато бяхме малки, винаги се пързаляхме с шейна в ливадата на бай Азис. Забавлявахме се заедно с още десетина деца. Понякога ни се ядосваше, защото през лятото тези ливади се ползваха за паша за животните му. Той беше много щедър човек и ни даваше бонбони. Светла му памет!, сподели Вилдан Йозкан.

Тя е родена през 1972 година в Ардино. През 1991 се изселва в Турция. Обучава се при известния  художник Саит Гюнел, след което започва да създава свой собствен стил в картините си. В акварелните си творби Вилдан Йозкан обича да рисува и пресъздава обекти от природата, пейзажи, портрети. Член е на Международната асоциация „Феминарт“ и на  работна група за художници в градския съвет в Бурса, както и на акварелна асоциация в Истанбул.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *