Народни певци от Дрангово спечелиха шест златни медала на Националния фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“ Андрей Мъсърлиев е носител на специалната награда за най-добро изпълнение на песен на Георги Чилингиров

Валери КОВАЧЕВ

Шестима изпълнители на народни песни от село Дрангово, Кирковска община спечелиха златни медали на шестия Национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“ . Надпяването се проведе в събота и неделя в смолянското село Полковник Серафимово. То беше организирано от община Смолян, кметството и местното Народно читалище „Отец Паисий – 1926“.

При децата носители на златни медали са Пламена Манолова, Симона Баковска и Кристияна Чолакова. Първите две изучават народно пеене в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Третото момиче е от село Дружинци. Преди  дни е прието от есента да учи в същото училище.

При възрастните със злато се завърнаха Милко Бозалиев, които освен певец е и акордеонист и Искрен Михайлов – изпълнител и гайдар. На Гласът на Дрангово –  ветерана и учителя на младите изпълнители  Андрей Мъсърлиев беше присъдена специалната награда – статуетка за най-добро изпълнение на песен на Георги Чилингиров.

Дранговските певци представиха Народно читалище „Васил Левски- – 1952“. Участието им в конкурса беше организирано от Асен Михайлов. Той е и художествен ръководител на някои от изпълнителите, както и откривател на таланти.

Георги Чилингиров е първият родопски народен певец, който започва да пее и популяризира родопските народни песни още от далечната 1948 година. Има над 4000 концерта в страната и чужбина.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *