Нова гавра с „Русалка“ в центъра на Кърджали Пред очите ни се съсипва един от символите на града

  • Всичко ли е позволено на стопаните на ресторанта, питат граждани

Валентина ИВАНОВА

На нова гавра е подложена фигурата на русалка пред едноименното заведение в Градската градина на Кърджали.

Лакомията за пространство, в което да се сложат още маси, е накарала стопаните на обекта най-напред да унищожат езерцето пред скулптурата, а в последствие да подредят столове на сантиметри пред нея, като почти изцяло я закриват и правят съществуването й на това място абсолютно ненужно.

Криворазбраната грижа е довела до грубото нескопосано замазване с цимент на повредения ляв крак на фигурата, така както преди замазаха лявата й ръка и по този начин я съсипаха.

Граждани коментират самодейността на поредните стопанини като унищожителна и се чудят дали всичко им е позволено, защото няма сила, която да се загрижи за един от символите на града. Щом на собственика на ресторанта толкова му пречи Русалката, по-добре да я махне, вместо да я затрупва с мебели, казва за „Нов живот“ възрастен мъж, който явно има сантименти към мястото.

Мнозина кърджалийци имат прекрасни спомени от ресторант „Русалка“. Бързо след откриването му през 1962 година, той се превръща в любимо място за малки и големи. Сред постоянните посетители са цели семейства и големи приятелски компании.

Автори на проекта са арх. Атанас Мошев и арх. Атанас Кумчев, а конструктивната част е дело на инж. Тодор Таксиров, всички от Териториалната проектанска организация в Кърджали.

Наред с просторните зали и откритата лятна градина, акцент в проекта е скулптурата на момиче с делва, т.нар. Русалка, дала името на целия комплекс. Тя е монтирана в предната открита част, вдясно от входа на заведението, а пред нея е изграден малък басейн. В него се излива водата от делвата, която жената държи в ръце. Голото тяло излъчва елегантност и се вписва идеално в общото архитектурно решение, а постоянно течащата вода разхлажда посетителите в горещите летни дни и вечери.

По-старите местни хора добре помнят и дългогодишната управителка на ресторанта Радка Паликарова. Разказват, че е била пишкин жена, хващала за яката пияниците и направо ги изхвърляла навън.

След 1990 година прословутият ресторант нееднократно сменяше наемателите и собствениците си и всеки от тях правеше съответните „подобрения“ в архитектурната среда и визията на заведението. То бе прекроено на малки помещения, в които се настаниха различни магазинчета и закусвални, дюнерджийници и кебапчийници. Така изчезнаха атмосферата и уюта. Култовата женска фигура бе повредена, след като бе местена няколко пъти. Грубо се замазваха видимите пукнатини. Заличено бе и езерцето пред скулптурата, покриха го с големи гнайсови плочки.

Хора, които не уважават и не държат на миналото, нямат бъдеще, казват философите. Да, ама днешните предприемачи си имат своя философия и тя се приема за меродавна от всички безучастни към историята на града.

Снимки: Ваня ИВАНОВА

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Сашо каза:

    Селяндурщина! За съжаление все по-често ще ги виждаме тези простотии. Свестните хора в Кърджали отдавна ги няма. На тяхно място се настани простотията, малодушието ,завистта, злобата, гьонсорътлъка… Разрухата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *