Нурай Мехмедали от Комунига: В Чернооченско е време за биомед

Исмет ИСМАИЛ

Климатичните условия са причина за спад на продуктивността на пчелите и закъснение на добива с 2-3 седмици в района. Това споделя Нурай Мехмедали от чернооченското село Комунига.

Той е баща на известния пчелар в района 36-годишен Яшар Нурай, който от 10 години e в този занаят и е един от семействата занимаващи се с отглеждането на жужукащите.

След като младото семейство на Яшар отива на няколкомесечна сезонна работа в Западна Европа, наглеждането на пчелите остава за родителите му Нурай и Ганиме Мехмедали.

В семейството е добре и другите членове да са запознати най-малкото с основите на пчеларството, казва Нурай. Тук не говорим само за производството, но и за продажбата на крайния продукт, защото то е възможност за допълнителни доходи споделя той.

Отглеждането на пчели е интересен и отговорен процес. Важно е да се спазват определени правила, за да се поддържа здравето и продуктивността на пчелните семейства., казва Нурай.

Към средата на месец май започна роенето на пчелите и добиването на медта. Тук в Източните Родопи ще намерите мед, който не може да откриете никъде другаде, казва Нурай Мехмедали.

Нашият район е без интензивно селско стопанство и замърсители. Това гарантира, че пчелите събират нектар от незамърсени растения и билки. Затова е един от най-подходящите за производство на биологичен мед, споделя той. Пчеларството преди всичко е изкуство и търпение, разказва Нурай Мехмедали.

В Чернооченско мед се произвежда още от дълбока древност. Неговите полезни свойства са познати на най-древните народи, които са населявали нашите земи.

Останал е един благороден поминък. Множество хора в бранша споделят, че е все по труден и тънък за усвояване, но носи много положителни емоции.

Старите пчелари споделят, че тайната рецепта е да се отнасяш с любов и внимание към занаята. Помага да си спокоен, уравновесен и разбира се – да го правиш от сърце.

Редица села, местности и скали в Чернооченско са назовани като кованлъка, кован кая и др. /кован от турски, което означава пчела и пчелин/.

През пролетно-летните сезони тези места са притегателни за природолюбители и туристи, които търсят и качествен биологичен мед.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *