Комисар Сергей Заимов: Небрежното боравене с огън причини 81 процента от пожарите на открито Със закон е забранено паленето на стърнища, но често стопаните забравят това

Валентина ИВАНОВА

Небрежното боравене с огън е водеща причина за възникването на пожари в горското и селското стопанство – 81 % от всички инциденти стават поради тази причина. Затова комисар Сергей Заимов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали, предупреждава в никакъв случай да не изхвърляме неугасени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда.

Жегата започна с пълна сила, засушаването е предпоставка за инциденти. Паленето на огън в горите е забранено, освен на обезопасени и обозначени места. Преди да запалим огън, е добре да се уверим, че имаме достатъчно количество вода, инертни материали и клони от зелени листа, които да ползваме в случай на нужда като тупалки.

Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци и лични дворове също не трябва да се прави чрез горене – трябва да се събират и изхвърлят на безопасни места. Със закон е забранено паленето на стърнища, но често стопаните забравят това, припомня пожарникар номер 1 в област Кърджали.

При силен вятър е особено опасно да се пали огън – една искра може да предизвика бедствие, обяснява комисар Заимов.

Въпреки мерките, ако се окажем в близост до огнище на пожар на открито, не трябва да изпадаме в паника, а да се опитаме да се ориентираме в обстановката, да оценим степента на заплаха според признаци като дим, мирис и т.н., силата и посоката на вятъра и т.н. Ако има заплаха от бързо разпространение, трябва да потърсим безопасен път да напуснем района в посока обратна на вятъра. В случай, че пожарът е в начална фаза, можем да се опитаме да го потушим с наличните тупалки, вода, пясък или пръст.

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. пича! каза:

    Готов си за генерал,господин пенсионер!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *