Танцьори от СУ “Васил Левски“ в Крумовград се завърнаха със „Златен Орфей“ от Китен

Нов живот

Учениците от група „Танцово изкуство“ по НП „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море 2024“, който се проведе в гр. Китен в периода 19.06.2024 г. – 23.06.2024г.

Танцьорите от група „Танцово изкуство“ заслужено спечелиха диплом и първа награда „Златен Орфей“ в категория „Народни танци, автентичен фолклор“, грамота лауреат Първа степен, препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор, почетна грамота и носител на почетния знак на музикални празници „Euro Folk“.

Те заслужиха високата оценка на журито с автентичните носии и  емоционалното изпълнение на традиционни хора от Тракийска, Северняшка, Пиринска и Родопска фолклорни области – „Седи Донка“, „Три пазеще“ от с. Софрониево, „Камбер“, Сворнато хоро и „Странджанско на пояс“ от с. Горска поляна, Ямболски регион.

XX Международен фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море 2024” е събитие със състезателен характер, част от Шампионатната система по фолклор на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ с ранг Международен шампионат. Оценките на колективите, явили се в конкурсните програми на Шампинатната система, са валидни за класиране в Световната ранглиста по фолклор /World ranking list of folklore/. Организатори са Euro Folk Academy и Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF.

Музикални празници „Евро фолк“ се провеждат от 2003 г. в различни градове и държави на Европа. От 2007 г. те са под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ.

Концертните програми  се излъчват на живо в стрийминг каналите на телевизия „EurofolkTV“: tv.eurofolk.com, 

YouTube канал: @TVeurofolk, Facebook: EurofolkTV и EAFForg.

Пожелаваме здраве и още много успехи на талантливите танцьори от СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград!

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *