Очертава се огнено лято, от 2 юли започват проверки за противопожарните мерки в област Кърджали Пожарите в горското и селското стопанство са се увеличили с 45% спрямо същия период на миналата година, съобщава комисар Сергей Заимов

Валентина ИВАНОВА

От началото на годината до момента на територията на област Кърджали са възникнали 141 като 75 от тях са пряко свързани с летните жеги. Шест са станали в горския сектор, 36 – в селското стопанство, а останалите – в урбанизираните територии на населени места и при горене на отпадъци.

За сравнение със същия период на миналата година – 153 – общият брой е по-малък, но горските пожари са били 5, а в селското стопанство – 24, т.е. в двата сектора има увеличение от 45%. Това лято се очертава по-огнено от миналогодишното, коментира пред „Нов живот“ комисар Сергей Заимов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали.

Периодът от 1 април до 30 ноември е определен за пожароопасен от областния управител и във всяка от седемте общини кметовете издават заповеди с конкретни мерки в съответствие с особеностите на районите. Изготвят се планове за всички горски територии, независимо от собствеността, с мерки в защита от пожари. Такива правят регионалните горски стопанства и община Ардино, която е собственик на гори. Залагат се мероприятие с превантивен характер като направа на лесокултурни прегради, нови пътища за пожарни цели и възстановяване на съществуващи.

Български огнеборци оказаха помощ при големите пожари в Гърция миналата година

С цел превенция всяка година до 15 февруари се изготвят планове за взаимодействие между двете институции – Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Изпълнителна агенция по горите. С плановете се създава и организация за действие при реални произшествия, логистичното им подсигуряване, системи на оповестяване и др. Извършва се инструктаж на всички посетители в горите – ловци, редовни туристи, гъбари и др.

Според плановете, на местно ниво представители на регионалните звена следят за изпълнение на планираните мероприятие. От 2 юли те започват съвместни проверки за спазване на мерките.

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ разполага с необходимия ресурс за справяне с горски пожари и като хора, и като техника. 25 служители дежурят 24 часа. Във всяка община с изключение на Черноочене има районна служба, а в кирковското село Бенковски работи участък „Пожарна безопасност“.

Създадена е необходимата организация при големи мащаби на бедствието да се ползват сили от съседни териториална дирекции. Комисар Заимов пропомня, че миналата година огнеборци са оказали съдействие дори при големите пожари в Гърция, а по-предишното лято – техни колеги от други области са се притекли на помощ при мащабното бедствие на връх Вейката, включили са се и представители на Министерството на отбраната и много доброволци, припомня комисар Заимов.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *