Кърджали има вицешампионки по водна топка Въпреки че тренират в нестандартен басейн, девойките U 17 на „Арда“ се наредиха на второ място в страната

Валентина ИВАНОВА

Ватерполистките на „Арда“ U17 за първи път в новата история на клуба спечелиха вицешампионската титла на България. Момичетата, водени от треньорите Иван Кръстев и Величко Карабоюков, играха финали на Държавното първенство през уикенда в басейна на „Меден рудник“. Те загубиха и двата си мача срещу силния отбор на домакините от „Черноморец“-Бургас.

Още на полуфиналния турнир през май девойките от Кърджали направиха невероятен турнир и си осигуриха минимум сребърни медали. Съгласно правилника трябваше да участват във финалното състезание за определяне на шампиона, с 2 от 3 победи.

Доволен съм от представянето на всички състезателки. Отбелязаха голямо израстване, макар че са новосформиран състав – тренират от около две години, но вече са уверени и придобиха самочувствие. Спечелиха публиката със своята сърцата игра, не се уплашиха от именития си противник. Направиха някои грешки в нападение, но „Черноморец“ е един много обигран отбор и заслужено се наложи. Второто място е един невероятен успех, коментира за „Нов живот“ Иван Кръстев.

Ралица Добринска

Знае се, че отборът по водна топка тренира в басейна на Езикова гимназия „Христо Ботев“, който не отговаря на изискванията на Българска федерация по водна топка, което прави подготовката им непълноценна. Освен това липсата на стандартен басейн не позволява на спортен клуб „Арда“ да поеме домакинство. Според Наредбата Кърджали трябваше да е домакин на финалния турнир и тогава резултатът можеше да изглежда различно, защото, както е известно, у домо и „стените“ помагат. А сега момичетата трябваше да пътуват 400 км до Бургас и веднага да влязат в басейна за решаващ двубой, което си оказа своето влияние.

В вицешампионки станаха Теодора Шопова, капитан, Таня Сивкова, сестрите Вера и Ралица Добрински, Деха Мехмедали, от Езиковата гимназия; Никол Ангелова, Дедем Местан, Велизара Кърмазиева от СУ „Йордан Йовков“ и Арман Банашък от „Отец Паисий“.

Ралица спечели и допълнителна награда – бе обявена за „Най-полезен играч“.

На трето място в страната се нареди отборът на „Арена“, а на четвърто – „Ботев 2000“.

Преди години „Арда“ спечели два пъти шампионската титла в тази възрастова група и веднъж се нареди на второ място. Успешната серия за всички гарнитури бе прекъсната по време на пандемията от Ковид 19 и последвалото затваряне на плувните съоръжения в града. Последва тригодишен период на пауза, след което заниманията започнаха от нулата в басейна на Езиковата. Само за две години под ръководството на треньорите Иван Кръстев и Величко Карабоюков всички състави отбелязаха значително развитие и продължават да прославят Кърджали в едни от най-любимите спортове на родопчани.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *