Антична вила Армира заблестя с нова визия (Снимки+Видео)

  • Римлянски легион, тракийски войски и светлинно шоу украсиха официалното откриване на обновения археологически обект
  • Пищно украсеният дворец от римската епоха разкрива своето великолепие по атрактивен и привлекателен начин
  • Реализираният проект за устойчиво развитие на археологическия обект е на стойност близо 8 милиона лева

Валентина ИВАНОВА

Откриха официално обновената антична вила Армира, бижуто в огърлицата на туристическите обекти в община Ивайловград. С атрактивна възстановка на битка между римски легион в тежки доспехи и тракийска военна част със стрелба с лък започна официалната церемония. Водещ бе актьорът Симеон Владов, двукратен носител на наградата “Икар“ в категория “Златен глас“.

 

Стотици граждани от региона и от цяла България се стекоха на дългоочакваното събитие. Сред гостите бяха директорът на Националния исторически музей Бони Петрунова, наблюдаващият археолог ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева, проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов, отец Николай Величков.

Армира е паметник на културата от национално значение и е част от обектите, в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО.

Обновяването и социализацията се извърши от Община Ивайловград по проекта „Устойчиво развитие на археологически обект „Антична вила Армира“, по оперативна програма „Региони в растеж“, започнал през 2020 година. Стойността на проекта е близо 8 милиона лева.

Изградени са павилиони-работилници за антични занаяти, посетителски център с ресторант, стопански комплекс на запад от вилата, където наблюдаващият археолог доц. Гергана Кабакчиева показва откритите зидове.

Посетителският  център представлява дигитална зала в съседство с ресторанта. Там ще има таблети, очила за виртуална реалност, интерактивен под, киоск, интерактивна маса, където ще се разказва за живота във вилата през вековете между I и IV век.

Стърчащата от десетилетия кула в близост до обекта е оборудвана с асансьор и вито стълбище, а на върха й е  разположена наблюдателна площадка. Туристите ще могат да се качват и оттам  да виждат целия район около вилата, а на специални табла ще е указано разстоянието между обектите. Кулата е висока 28 Припомняме, че вила „Армира“ е открита при строителни работи за микроязовир през 1964 година. Археологическите проучвания са проведени под ръководството на ст.н.с. д-р Янка Младенова, а по-късно и от ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт, с музей при БАН. Името идва от реката, край която се е намирало имението на древната тракийска фамилия, която полага основите й в самото начало на І век от н.е.

На практика това е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрит по българските земи.

Търсили сме съчетание на артефактите с новите технологии, така че да представим цялото богатство на обекта. Разбира се, с най-голяма стойност си остават мозайките, сред които е медальон с изобразена Медуза Горгона, и фасети с ликовете на собственика и на неговите деца – момче и момиче, каза за „Нов живот“ заместник кметът Светла Моллова.

Като част от програмата зрителите имаха шанса да присъстват на концерта на известната българска група DEEP ZONE Project и на светлинно шоу, кулминация на тържеството.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *