Илкнур Кязим участва в редовното заседание на Политическия комитет на Съвета на европейските общини и региони (СЕОР)

Нов живот

Кметът на Община Момчилград  Илкнур Кязим бе част от българската делегация, която бе представлявана още от кметовете на Тетевен и Левски.
В приветствието си към участниците президентът на СЕОР Гун Марит Хелгесен посочи, че срещата на местните и регионални лидери от СЕОР в Брюксел седмица след европейските избори е изключително важна. На фона на възхода на националистите и популистките движения, както и спада в доверието към ЕС, от местните и регионални власти ще се очаква все повече да се грижат за демократичните ценности на ЕС.
По време събитието бяха разгледани основно институционални въпроси, свързани с работната програма, бюджетът на организацията за настоящата година, както и изпълнението на задачите в сферата на Зелената сделка, борбата с изменението на климата, Конвента на кметовете, териториално сближаване, изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост и др.
Сред основните теми бяха още проектът на правила за приемане на позиции и политически декларации на СЕОР, които следва да подобрят услугата към членовете и да внесат повече гъвкавост и прозрачност, както и политическо участие при изработването на документите. Изказванията бяха в посока одобрение на правилата, но и с внимание към някои елементи от процеса на взимане на решение по позициите и по-активното включване на политиците.
Разгледа се и разделението между градските и селските райони, както и интегрираното териториално развитие, като подчертава необходимостта от ефективно сътрудничество между различните нива на управление. Ключовите теми са стратегии за насърчаване на сближаването на регионалния растеж, засилване на сътрудничеството и партньорството, като същевременно се гарантира справедливо разпределение на ресурсите. Дискусията предложи уникална възможност за лидерите на СЕОР да отправят ключови препоръки към ЕС за бъдещето на политиката на сближаване.
Резултатите от срещата на Политическия комитет на СЕОР ще бъдат включени в усилията на организацията за по-активна роля на местните и регионални власти в оформянето на бъдещето на Европа.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *