Тръгва вторият Вкус фест, първата спирка е в село Глухар Създаден е по проект на Народно читалище „Обединение 1913“ и се провежда за втори път

Нов живот

Пътуващ фестивал на храната и изкуствата продължава да търси старите рецепти на кърджалийските села. „Вкус Фест“ е създаден по проект на Народно читалище „Обединение 1913“ и се провежда за втора година.

На 23 юни, в 10 ч., в село Глухар стартира изданието за 2024 година, посветено на качествената храна и качественото изкуство.

Гостите ще опитат местни деликатеси, приготвени от 50 майсторки от област Кърджали, ще се запознаят и с рецептите за приготвянето им. Трима готвачи ще получат награди за най-добро готвено ястие, най-добро тестено изделие и най-добър десерт, а още 3 ще бъдат отличени с поощрителни награди от компетентно жури.

В културната програма ще участват Клуб „Пъстро хоро” от читалище „Обединение 1913“, Женска певческа група от читалище „Огнище 1944” Стремци, както и девойките от Танцова група към читалище „Прогрес 1971” село Глухар.

„Вкус Фест е събитие, посветено на изграждането на вкус. Не само към качествената храна, а и към качественото изкуство.

През първата година от създаването си той посети 3 села в област Кърджали, а през 2024 – втората му година, Вкус Фест ще се проведе на 7 места в община Кърджали – в Глухар на 23 юни, в Стремци на 29 юни, в Кърджали на 13 юли, в Широко поле на 3 август, в Кобиляне на 24 август, в Звиница на 14 септември и в Костино на 28 септември, за да затрептят площадите под ритмите на най-красивите образци на българския и турския фолкор, за да се изпъстрят мегданите с шарени шатри, а от тях да се разнесат омагьосващите ухания на погачата и кешкека, на баклавата и козунака и на всички онези майсторлъшки гозби, които нашите баби знаят от своите баби.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *