Ден на отворени врати обяви обсерваторията на връх Рожен Насрочен е от 10 до 16 часа на християнския празник Петдесетница, който през тази година е на 23 юни

Ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе от 10:00-16:00 ч. на християнския празник Петдесетница, който през тази година е на 23 юни, неделя, съобщи Димитър Сотиров от Института по астрономия с НАО – БАН. На този ден най-големият изследователски астрономически център в Югоизточна Европа ще разтвори врати с вход свободен за посетители. Те ще могат да се запознаят с дейността на обсерваторията, с посещение на кулата на 2-метровия телескоп, което е най-голямото от петте наблюдателни съоръжения в НАО Рожен.

Припомняме, че на 1 юли 2023 г. официално бе открит най-новият, 1,5-м телескоп „AZ 1500“, изграден по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН. Наблюденията в звездното небе от него се осъществяват без присъствието на оператор и в напълно автоматизиран режим.

Денят на отворените врати предоставя възможност на посетителите да се срещнат с дежурния екип астрономи, който ще ги запознае с научните задачи, по които се работи в момента в НАО Рожен, както и с перспективите пред обсерваторията след откриването на новия телескоп.

Събитието съвпада с храмовия празник на параклиса „Света Троица“, издигнат от местни жители през 1935 г., който се намира до самия вход на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

Смолян прес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *