Лирата на Орфей в Кърджали «пее» с мощен воден поток /ВИДЕО/ След като пространството пред автогарата дълго бе занемарено, днес радва гости и жители на града

Валентина ИВАНОВА

Години наред монументалната пластика “Лирата на Орфей” и пространството около нея бяха тотално занемарени и използвани за новогодишна украса, противно на приетото отношение към едно произведение на изкуството. Днес вече жителите и гостите на Кърджали със задоволство констатират, че зеленият остров на кръговото кръстовище пред Автогара «21 век» е придобило атрактивен вид. Оформени са алеи, засяти са цветя. Струните на Лирата «пеят» с мощен воден поток, а през тъмната част на денонощие обектът е модерно осветен със сменящи се цветови нюанси. Напоследък все повече хора, пресичат интензивното движение, за да се снимат пред монумента.

Монтирането през 2006 г.

Пластиката е дело на на известния кърджалийски творец Зиятин Нуриев, а вертикалната планировка е дело на ландшафтния архитект проф.Кръстан Каракашев.

Откриването на монумента

Момент от концерта при откриването

Фундаментът е висок 9 и широк 14 метра, изработен е от неръждаем метал.

Мнозина жители на града си спомнят тържественото откриване на монумента на 20 ноември 2006 година, в което участваха артисти от театър «Димитър Димов”, Дома на културата, Читалище “Юмер Лютви” и др.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

 

 

2 Отговори

  1. Анонимен каза:

    18 години да се чака за да бъде пуснат един шадраван . Е имали друга държава в ЕС като нашата . Евроатлантици колкото искаш, но няма кой да свърши работата .

  2. Инж. Мехмедов. каза:

    Да се премахне тази грозотия от алпака, прилича на пречиствателна станция за отпадни води, точно на пъпа на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *