Много кърджалийци поемат към Техническия университет, филиал Пловдив

  • Средно заможно семейство може да си позволи издръжката на студент във висшето учебно заведение
  • Близначките Ванеса и Ванина Кърови  твърдят, че тук ги учат да мислят, а не да зубрят

Нов живот

Доцент д-р Никола Шакев, директор на Техническия университет – филиал Пловдив, обяви, че през настоящата кандидат-студентска кампания два пъти повече средношколци от Кърджали и областта са подали документи за следване в елитния технически ВУЗ.

Очевидно индустрията в региона е работеща, защото търсенето на инженерни и компютърни кадри с висше образование се усеща от тазгодишните абитуриенти. Справка в учебния отдел на университета показва, че най-много са кандидат-студентите, завършили СУ „Отец Паисий“ в Крджали, където има две паралелки с профил „Софтуерни и хардуерни науки“. Учениците от  там се насочват предимно към „Компютърни системи и технологии“. Следват ги зрелостниците от ЕГ „Христо Ботев“ – те също кандидатстват в компютърните специалности, както и в индустриално инженерство, където обучението  се води само на английски.

Много зрелостници идват и от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“  –  предимно в специалност „Електротехника“ и „Дизайн и програмиране на електронни системи“, както и от СУ „Петко Рачов Славейков“, където има математически паралелки и „Софтуерни и хардуерни науки“.


Как се учи в „Техниката“ в Пловдив?

Ванеса и Ванина Кърови са сестри близначки от Кърджали. От две години те изучават специалността „Индустриално инженерство“ в  университета.Но попадат в него не случайно, разказва Ванеса Кърова: „Двете със сестра ми завършихме ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали  и искахме да учим специалност, в която да приложим отличното ни познаване на английския език. Идеята да дойдем тук бе на по-големия ни брат, завършил Техническия университет – филиал Пловдив. Като студентка във втори курс сега вече мога да кажа, че тук ни учат да мислим, а не да зубрим.“

Ванеса и Ванина Кърови живеят в общежитието на Техническия. Получават стипендии от 630 лева за много добър успех.

Те твърдя, че едно средно заможно семейство от Кърджали може да си позволи издръжката на студент в Техническия. Убедени са, че дипломите им ще им отвори врати в големи индустриални предприятия не само в Кърджали, но и в цялата страна.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *