Мария Чакърдъкова: Майка ми създаде марката „Чакърдъкова“, аз трябва да я надградя Ние не пеем автентичен фолклор, а съвременен. Задачата ни е да го направим близък и на младите хора, да почувстват музиката, да ги развълнуваме

Тя е народна певица, като известната си майка Николина Чакърдъкова. Има бакалавърска степен по предприемачество от УНСС и магистърска по филмова и телевизионна режисура от Нов български университет. Майка е на две деца.

Кърджалийци имаха шанса да аплодират младата изпълнителка и нейната майка, които гостуваха заедно с Неврокопския танцов ансамбъл на Арена „Спартак“ на 2 юни 2024 година.

Интервю на Валентина ИВАНОВА

  • Николина Чакърдъкова ли откри таланта ви да пеете? Как започнахте?
  • Започнах тайно от нея. Като ученичка, през летните ваканции, работих в ресторанта на наша приятелка. Когато имаше някакво събитие като кръщене или сватба, тя ми даваше възможност да поздравя гостите с една-две песни. Виждах как хората се веселят, как ми се радват и у мен нарастваше желанието да пея.

Музиката винаги е присъствала в моя живот, но осъзнатата ми любов към фолклора се зароди, когато бях в V-ти клас. Започнах като танцьорка в Неврокопския танцов ансамбъл. Пътувах  из цяла България, учих песните на майка ми и осъзнах колко много ми допада всичко това. Тя видя с каква любов работя, но трябваше да убедя и нейния екипът, че искам да се развивам, да израствам, че съм готова да се променям, за да поема отговорността да стана нейна наследница в музиката. Когато кажеш „Хоп“, трябва да си готов да скочиш. Така ме приеха в екипа.

На сцената на Арена „Спартак“ в Кърджали

  • Кога стъпихте на голямата сцена?
  • Бях гост-изпълнител на юбилейния концерт на Николина Чакърдъкова през 2019 година в зала 1 на НДК. На сцената съм от малка, но като танцьорка. Това беше дебютът ми като артист-изпълнител.
  • Имате ли самочувствие като излизате с майка си на сцената или се чувствате още като ученичка?
  • Имам. Като застана до нея на сцената, имам увереност на самостоятелен артист.

В началото, когато започнах да пея в нейните спектакли, виждах тревогата в очите й – дали ще се справя, дали всичко ще мине добре. Сега я виждам как си стои спокойна зад кулисите по време на моите изпълнения. А когато сме заедно на сцената, е истинска радост и наслада и за мен, и за нея – и това ни личи. Но уроците за мен продължават всеки ден.

Силно вярвам, че можеш да научиш много от всеки човек, когото срещаш по пътя си – от родителите си, от приятелите си… Аз имам голямото щастие майка ми да бъде и мой музикален ментор, и учител в живота.

  • А тя приема ли идеи от по-младите?
  • Мога да кажа, че Николина Чакърдъкова е от артистите, отворени към света и с усет към новостите. Ние не пеем автентичен фолклор, а съвременен. Задачата ни е да го направим близък и на младите хора, да почувстват музиката, да ги развълнуваме. За да постигнем това, в нашите спектакли ползваме нови технологии. В големия ни концерт в Арена „София“ имаше всичко – огромни видеостени, модерно осветление и ефекти и т.н. Зрителите онемяха, не знаеха какво да гледат. Преплетохме традиционното със съвременното, демонстрирахме как могат да работят в симбиоза. Ефектът беше изумителен.

Николина и Мария с Петя Шапкова

  • И все пак какво е да си дъщеря на толкова известна майка? Тежи ли тази корона?
  • Да имаш известна майка като моята е много отговорна задача и определено тежи. Фамилията Чакърдъкова не носи само плюсове.

Много хора си мислят, че като имаш известен родител, всичко ти е наредено. Обаче зад това се крият много отговорности. Моята мисия и задача е да поддържам и развивам това, което дотук тя е направила. А майка ми сложи здрави основи в българския фолклор. Всеки има роля в този живот, както често казвам. Нейната бе да създаде марката „Чакърдъкова“, а моята – да продължа линията и да надградя във времето напред.

В Кърджали

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

4 Отговори

  1. Колев каза:

    Чакръка го знаем, но какво е Чакърдък, сигурно е пак някаква стара турска джаджа.

  2. Анонимен каза:

    Да надградиш,но си слабичка,съжалявам да ти го кажа

  3. Анонимен каза:

    Пълнят ми душата.

  4. Сребролюб Мангизлиев каза:

    Едно към едно…. Като две капки вода… Копие на майка си! И в отвратителното произнасяне на гласните и в пеенето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *