Китайски в „Славейков“? Напълно възможно още от догодина

Нов живот

Представителна делегация от Институт Конфуций към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе днес на посещение в СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали.

В делегацията са директорите на института проф. Чън Ин и Аксиния Колева, както и доц. д-р Антония Цанкова – ръководител на катедра „Китаистика“ в Алма Матер, която е родом от Кърджали и е „топлата връзка“ за осъществяване на днешната среща със славейковските ученици.

Осемте дами от Институт Конфуций бяха посрещнати по традиционен начин – със сладка пита с мед, от момичета, облечени в автентични родопски носии. От името на Ученическия парламент в Актовата зала ги приветства деветокласничката Мария Муканова, която ги впечатли с поздрава си на китайски език: Добре дошли в нашето родно училище! На срещата с преподавателите по китайски присъстваха ученици от гимназиален етап на обучение. Те чуха от Мария малко информация за Конфуций като „Учител на 10 000 поколения“ и Китай като държава и забележителности.

За връзката между Родопите и Китай пък разказа фолклорният изпълнител, педагог, етнограф и занаятчия Филип Синапов. Пред цялата аудитория представи китайско-българския „Фестивал на киселото мляко“ в Момчиловци, разказа за общото и различното в плата аба, за глаголицата и йероглифите.

След това думата взе най-гостоприемният училищен директор в света Милко Багдасаров. Представи гостите и изрази своето очакване от задълбочаване на отношенията между двете институции, защото изучаването на китайски език дава все повече възможности на младите хора. В този ред на мисли продължи директорът на Института Аксиния Колева. „Китай е страна, от която вече в света зависи много. Така че овладяването на този език е много важно за всеки млад човек, който иска да разшири своя кръгозор, да види Азия, да види развитието на света в глобален мащаб. При условие, че изучаването на китайски език се случи във вашето училище, изучаващите го имат възможност да се явяват на международно признат изпит и при получаване на съответните точки – да получат стипендия в Китай. Дори в момента има български ученици на обучение в Китай – някои за шест месеца, други – за година, а трети стават студенти в престижни университети.“

Институтът разполага с учители и доброволци, които се изпращат от Китайската канцелария за международно разпространение на китайски език.

Доц. д-р Антония Цанкова представи специалностите с китайски език в Софийския университет.

Посещението продължи с уъркшопи, в които гостите от Китай демонстрираха възможностите и учебните програми за изучаване на китайски, както и традиционни занаяти. Най-интересни за малчуганите на „Славейков“ се оказа изписването на имената им с китайски йероглифи, както и плетенето на гривни и цветя.

Разбира се, директорите на двете институции размениха подаръци, като Институт Конфуций получи от Милко Багдасаров статуетка бухалче, която се връчва на наградите „Даскеер“.

Институт Конфуций – София е образователен и културен център към СУ “Св. Климент Охридски”, чиято основна дейност е свързана с преподаването на китайския език и разширяване познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развитие на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничество между Китай и държавите по света в областта на образованието, науката, културата, икономиката и други сфери.

Институт Конфуций – София е създаден с подкрепата на Съвета за международно разпространение на китайския език (Ханбан) като партньорска организация между Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Пекинския университет за чужди езици, той е част от глобалната мрежа китайски образователни институти, които вече наброяват над 500 в целия свят.

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    В Кърджали се изучават най-различни езици само с пълното изключение на турския език. Защо?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *