Грандиозният спектакъл Извори вдъхна гордост и любов към фолклора /ВИДЕО/ Ансамбъл «Филип Кутев» показа нов поглед към народната песен и танц

  • Кърджалийските ценители се срещнаха лице в лице със стойностното изкуство

Валентина ИВАНОВА

След 10 години Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ отново стъпи на кърджалийска сцена. Той представи най-новия си спектакъл «Извори», в който участваха близо 100 певци, музиканти и танцьори.

Залата на театър «Димитър Димов» пращеше по шевовете в четвъртък вечер. Имаше хора, специално пристигнали от съседни населени места като Момчилград, Пчеларово, Ардино.

Наред с новите танци и песни, качествено новото в спектакъла е постоянното, а не епизодично, участие на струнен квартет – в Кърджали това е Куарто квартет. Това неимоверно много обогатява звука на оркестъра, разширява палитрата, цялата звучност не остава само в жанра на народните хорове и ансамбли, така както ги знаем от 73 години, а вече нещата придобиват една по универсална звучност и стават по-възприемчиви от всички зрители. В градове, където сцените позволяват, представяме този спектакъл с пълен симфоничен оркестър. Например в Бургас предстои да го направим със Симфониета Враца, сподели за «Нов живот» директорът и главен диригент Георги Андреев.

В двучасовия концерт бе представен фолклорът на различните етнографски области на България. Всички танци са създадени от композитора Георги Андреев и хореографа Ивайло Иванов.

Прозвучаха песни-шедьоври на създателя на Ансамбъла Филип Кутев като «Вечеряй, Радо» и «Месечинко льо», популярната «Чичовите конье» и «Събрали се девет баби» на диригента на хора Георги Генов, «Пиринска китка» и «Кате, Кате» на Георги Андреев и др. Възторжената публика дишаше с ритъма на музиката. Особен възторг предизвика любимата родопска песен «Излел е Дельо хайдутин», изпълнена от Дарита Джамбазова.

Спектакълът «Извори» няма аналог на българската фолклорна сцена. Гостуването на Ансамбъл «Филип Кутев» в Кърджали бе шанс за ценителите да се срещнат лице в лице със стойностното изкуство.

Снимки: Ваня Иванова

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *