Първата работилница за трахана в България заработи в село Плевун Ивайловградската майсторка Теменужка Матева иска да върне на българската трапеза тази традиционна храна

Валентина ИВАНОВА

Майсторката на трахана Теменужка Матева от Ивайловград сбъдна своята мечта да открие работилница за производство на традиционния кулинарен деликатес. Дълги години тя отдаде да възкреси характерния за ивайловградския регион начин за приготвяне на тази вкусна храна, събуди интереса към нея чрез демонстрации и дегустации на фестивали в цяла България. Предизвика фурор на кулинарно изложение в италианския град Торино, където участваха специалисти-ферментатори от 128 държави. В страната, известна с тестените си изделия, признаха българската трахана, произведена от Теменужка Матева в село Плевун.

Точно в това ивайловградско село вече функционира нейната работилница. То е родното място на нейния съпруг, а самата Теменужка е от съседното – Железари. Специално за целта закупуват стара къща с дебели каменни стени. Запазват автентичния вид на постройките в комплекса, превръщат дворното място в китна градина за производство на екологични зеленчуци. Превръщат обекта в привлекателно място за специалисти и любознателни туристи. Тук можете да се запознаете с тънкостите по приготвянето на тестеното изделие, да участвате в процеса чрез организираните демонстрации и да опитате неповторимите блюда, приготвени с различните видове трахана.

В работилницата се произвеждат различни трахани – с билки, със зеленчуци, с шафран, с манатарки и т.н. По оригиналната рецепта се влага главно брашно от лимец и булгур от лимецово жито. В района от години се отглежда лимец. В селото има мелница, откъдето вземат брашно директно от производителите.

В гостилницата стопанката приготвя типични български храни, с които хората в този край са се изхранвали от столетия. Тя категорично отхвърля кебапчетата и пържените картофи, характерни за ежедневното меню на съвременния човек. Убедена е, че българската кухня предлага по-вкусни и полезни ястия. Трябва просто да се върнем към тях, защото сме ги забравили.

Всички манджи се приготвят със зеленчуци, отглеждани в двора, затова вкусът им е гарантирано добър. Редовни посетители вече са поискали да вземат лехи под наем, та винаги, когато идват в Плевун, да си хапват собствена продукция.

Теменужка Матева

В базата на Теменужка има и къща за гости със 7 места за спане. Това дава още една възможност на туристите да намерят тук място за почивка с чудесна храна и полезни занимания. Интересът към обекта нараства с всеки изминал ден. Идват хора от цяла България. В близките дни очакват група франкофони, които са в Ивайловградско, и няма как да подминат тази истинска кулинарна атракция.

Майсторката Теменужка Матева продължава да преследва най-важната си цел – да върне траханата на българската трапеза, да запали все повече от днешните домакини да си я приготвят и да я предлагат на семействата си.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *