Заместник-кметът Веселина Тихомирова поздрави журналиста Георги Кулов за авторската му изложба

Авторска изложба „Етнопалитра – лицата на балканския фолклор“ на журналиста Георги Кулов беше открита в понеделник вечерта в арт галерия „Кръг“ в Кърджали.

Заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова поздрави присъстващите от името на кмета. Тя пожела на автора Кулов това да не е последната му изложба. „Днес има какво да видим. Представени са няколко общини, но има какво още да бъде показано и ние ще го очакваме“, каза още Тихомирова.

Изложбата уважиха областният управител на Кърджали Никола Чанев, както и колеги и приятели на автора.

Снимките в експозицията са правени в период от 10 – 15 години. За изложбата са подбрани такива, които показват щастието на хората, когато се докосват до фолклора, каза Георги Кулов, като допълни, че влечението му да снима облечени в народни носии хора е от години.

„Първата снимка, която направих на жена в носия, бе през далечната 1985 г. на една възрастна жена в празничната й носия, с която е била на сватбата си и с която чакаше сетния си час. Това ме впечатли много. Тогава бях служител на музея. След това започнах да снимам специално на фолклорни фестивали лицата на младите хора, защото те са одухотворени много от тези носии, от цветя, от шевици, от пъстрота“, допълни Кулов, според когото съхраняването на традициите показва уважение към историята и към хората от различните етноси в региона.

За авторската си изложба, втора по ред, журналистът и историк беше поздравен и от областния управител Никола Чанев.

„Днес сме на втората изложба на Жоро Кулов. Пожелавам си да присъствам и на седемдесет и втората негова изложба. Нека да има все по-пъстри кадри, а в следващата си изложба да включи още от Кърджалийския регион“, каза Чанев.

Авторската изложба „Етнопалитра – лицата на балканския фолклор“ показва многообразието на традиционни балкански носии. Експозицията представя 36 портрета на мъже, жени и деца в носии от Международния фолклорен фестивал в Община Струмица, както и от различни фолклорни концерти, фестивали и надигравания в Кърджали, от тракийските събори в Кърджалийско.

Изложбата е част от седемнадесетото издание на „Мултикултурният град’24“ и с нея се поставя началото на акцията „Журналисти и каузи“.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *