Автентични народни носии показват в музея в Ивайловград до края на юни Експониран е и реквизит от филма за Капитан Петко войвода

Нов живот

В Ивайловград представиха втория том на Енциклопедия “Тракия” като част от програмата по отбелязване на събитията на Илиева нива.

След това в Народно читалище «Пробуда 1914» красивите момичета от Танцов колектив „Карамфилчето“ дефилираха и представиха впечатляващи автентични носии, накити и аксесоари са събирани от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар – родното място на Капитан Петко, в Елховско, Ивайловградско и др.

Ръководителят на „Карамфилчето“ Светла Кюмюрева запозна публиката с всеки детайл от носиите. Тя обясни символиката на орнаментите, цветовете и материалите, използвани за изработката им.

В допълнение към дефилето, бе открита и гостуваща изложба „От киноцентъра до музейната витрина“, която представя оригинален реквизит от филма „Капитан Петко войвода”.

Изложбата ще остане в Ивайловград през целия юни, но ще бъде експонирана в Туристическия информационен център.

Посетителите ще да видят облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино. Автентичните народни носии, накити и аксесоари са събирани от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар – родното място на Капитан Петко, в Елховско, Ивайловградско и др.

Колекцията е дарена от Студио за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Представени са вещи и награди на кинооператора Димо Коларов. Той е роден в Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град. Камерата, с която снима сериала и много от известните български филми, както и фотосите от снимачната площадка са предоставени на Поповския музей през 2004 г. от Киноцентър „Бояна” и Рангел Вълчанов.

По повод честванията на Националния младежки тракийски събор „Илиева нива“, ще бъде представена гостуваща изложба „От киноцентъра до музейната витрина“

Ще остане в Ивайловград до края на месец юни.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *