Ансамбъл Филип Кутев идва в Кърджали с най-новия си спектакъл „Извори“ е дело на хореографа Ивайло Иванов и директора и диригент на ансамбъла Георги Андреев

Валентина ИВАНОВА

На 6 юни любителите на българския фолклор в Кърджали ще имат възможността да видят «Извори» – най-новия спектакъл на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Концертът е част от националното му турне.

В програмата са включени няколко премиерни музикално-танцови постановки на творческия тандем – хореографа Ивайло Иванов и директора и диригент на ансамбъла – Георги Андреев.

Участват повече от 100 певци, музиканти и танцьори. Специално участие в концерта ще вземат музикантите от Куарто квартет, за да допринесат за съвременният звук, и за да покажат възможностите на симбиозата между фолклорни и класически инструменти.

Георги Андреев

Маестро Георги Андреев обединява в творчеството си класическата хорово-оркестрова музика с традиционните ритми и фолклорни стилове. Автор на над 400 авторски и аранжирани песни и пиеси за оркестър, хор и солисти.

Негова музика се изпълнява в „Роял Албърт Хол“ – Лондон, „Кенеди център“ – Вашингтон, „Симфони хол“ – Осака, „Линкълн център“ – Ню Йорк и др. Партнирал си е със световноизвестния композитор на филмова музика Ханс Цимер /“Гладиатор“, „Шифърът на Леонардо“, „Последният самурай“/, с цигуларя Найджъл Кенеди, рок музиканта Роберт Плант.

Миналата година Георги Андреев реализира нов вдъхновяващ проект, наречен „Гласове и струни“, със световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“.  Той бе представен и в програмата на «Мистериите на Хухла-2023».

Концертът «Извори» на «Филип Кутев» няма аналог в българското фолклорно сценично изкуство, според композитора. Затова гостуването на Ансамбъла в Кърджали е изключителен шанс за ценителите на стойностната музика.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *