Граничари от цялата страна отново развяха трибагреника на връх Големия тулпан в Дрангово

Валери КОВАЧЕВ

Граничари от цялата страна, които са служили на заставата в Дрангово, се събраха вчера на традиционната си юнска среща на връх Големия тулпан край българо-гръцката граница в Дрангово. Тази година тя беше седмата поред.

Гостите и местните участници в срещата бяха посрещнати в махала Пещерска от кмета на селото Радостина Чилингирова и от домакините от махала Пещерска с голяма красива пита с надпис „ГЗ Дрангово“ /Гранична застава Дрангово/, къпана баница, баница с картофи /пататник/ и домашен айран. След това всички поеха през гората по стръмнината нагоре към върха. След един час бяха там.

На най-високата и равна част на връх Големия тулпан се намира едноименната скала феномен, на която някога е имало тракийско светилище. На пилон, забит на най-високото място на скалата, бе издигнато  българското национално знаме, което постоянно се вее там. Всяка година на граничарската среща овехтялото и обрулено от ветровете старо знаме се подменя с ново.

Граничарите подариха на кмета на селото Радостина  Чилингирова специално изработена сувенирна плоча, на която са изобразени емблемите на граничарите и на Дрангово, с пожелание за успех  във всяка стъпка, която предприема, късмет и сбъднати мечти.

От своя страна тя направи личен подарък на всички граничари, участвали в срещата – изображение на  останки на граничното телено заграждение /кльон/ край Тулпана  със стихотворението „Тази бодлива тел“, написано от Валери Ковачев.

Граничарите на България високо оцениха помощта на Инициативната група от махала Пещерска, която всяка година помага за организирането на срещата. Връчиха на Тошко Кехайов и на Здравко Маринов Грамота с  благодарности и признателност за изключителните качества и усилия в помощ на граничарите от Гранична застава Дрангово.

Тази година в похода се включи и Инициативната група „По стъпките на миналото – към бъдещето на Дрангово“.

Заради възникнали непредвидими тъжни обстоятелства тържествена част нямаше, срещата приключи по-рано от предвиденото.

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *