Тракийци от цялата страна се събраха на Илиева нива /ВИДЕО/ Националният младежки тракийски събор отбеляза 111 години от трагичните събития през 1913-та

Нов живот

На 1 юни за поредна година Националният младежки тракийски събор “Илиева нива” събра тракийци от цялата страна. Проявата е посветена на 111 години от гибелната 1913-та, когато хиляди бежанци от Източна и Западна Тракия са избити от башибозука.

Освен това, през 2024 година се отбелязват и три годишнини, свързани с тракийското движение: 90 години от създаването на Тракийския научен институт, 180 години от рождението на Капитан Петко войвода и един век Тракийски младежки съюз. Тракийци тачим историята и се опитваме да пренесем нейните послания към днешния ден, към младото поколение, защото историческата памет е част от това, което ни съхранява като българи. Програмата ще съчетае Деня на детето и традиционното мероприятие, с което се покланяме пред паметта на загиналите дечица на Илиева нива, каза Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, който е съорганизатор на проявата. Домакин на събора е Диана Овчарова, кмет на община Ивайловград.Сред официалните гости бяха заместник министърът на образованието и науката Емилия Лазарова и проф. Георги Михов, бивш ректор на Техническия университет в София.

Поклонението на паметника на Илиева нива започна с заупокойна литургия, изнесена от местния свещеник.

Преди това тракийци поставиха венци и цветя на паметника на Капитан Петко войвода в село Плевун.

В програмата на общината за честванията е предвидено представянето на том Втори на Енциклопедия «Тракия» и ще бъде подредена тематична изложба, показваща знаменателни събития от тракийското движение. Планирано е дефиле на традиционни облекла на тракийци-малоазийци.

 

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *