Ново спортно бижу ще изникне във Възрожденци, кметът направи първа копка Стойността на проекта е 529 361 лева

Започна изграждането на многофункционална спортна площадка в кв. „Възрожденци“ в Кърджали. Кметът Ерол Мюмюн даде старт на строителството със символична първа копка днес.

Жители на квартала, деца от спортни клубове, общински съветници станаха свидетели на едно дългоочаквано събитие, което кметът на Кърджали анонсира и пое ангажимент да осъществи още по време на предизборната си кампания през октомври миналата година. Тук бяха и заместник-кметовете на общината – Веселина Тихомирова, Байрям Байрям и Тунджай Шюкрю, както и председателят на Общинския съвет – инж. Мухаррем Мухаррем.

„Днес – на 1 юни – Международния ден на детето – съм истински радостен и развълнуван, да направим първа копка и да дадем старт на строителството на многофункционална спортна площадка в най-многолюдния квартал на Кърджали – Възрожденци. Кварталът, в който съм израснал, кварталът, в който е минало моето детство, с най-щастливите мигове и най-добрите приятели, с които и до днес споделяме скъпи спомени от безгрижните ни детски години!

Още по време на предизборната кампания за местните избори през октомври, миналата година, и след като бях избран за кмет, аз многократно заявих, че приоритетът на приоритетите ни като местна власт са нашите деца!

Поех ангажимент, обещах – във „Възрожденци“ да има място, където нашите деца да могат да спортуват и да прекарват свободното си време.

Държа на дадената дума и затова не мога да скрия днес вълнението си, че започваме да изграждаме едно истинско спортно бижу.“, каза Ерол Мюмюн.

Той посочи, че изборът на кв. „Възрожденци“ за изграждане на спортното съоръжение е по няколко причини. Кварталът е най-големия в Кърджали – 2/3 от кърджалийци живеят или работят в тук. Във „Възрожденци“ се намира най-голямото училище на територията на община Кърджали с 1624 ученици. Няма нито едно спортно съоръжение или спортна зала, освен изградените детски площадки с катерушки в междублоковите пространства. Крайните точки на „Възрожденци“ са на разстояние 4 километра от центъра на града, където се намира Спортен комплекс „Арпезос“ и Стадион „Горубсо“, заяви Ерол Мюмюн.

По думите му с реализирането на този проект ще бъде разрешен един важен проблем на жителите на кв. „Възрожденци“ . Спортната база ще може да се използва от деца, ученици, граждани, включително и спортни клубове, които могат да използват игрищата за спортно-тренировъчна дейност. Очакваният резултат от реализирането на проекта е да събуди интереса на децата от ранна възраст към спорта, както и да даде възможност на всички желаещи да спортуват, защото спортът възпитава, дисциплинира, създава навици за работа в екип и чувството на отговорност., каза още кметът на Кърджали.

Пред присъстващите на събитието Ерол Мюмюн сподели, че предвидените инвестиции за реализирането на инфраструктурни проекти са за близо 12 милиона лева. Освен многофункционалната спортна площадка, чието изграждане започва от днес и е на стойност – 529 361 лева, предстоят основни ремонти на 3 улици – на стойност 2 169 557 лв., текущи ремонти на 13 улици – за 1 902 913 лв., основен ремонт на локалните платна от двете страни на бул. „Христо Ботев“ – на стойност 2 031 073 лв. Предвидили сме и облагородяване на междублоковите пространства в района на стотните блокове – за тази цел заделените средства са в размер на 5 млн. лв., посочи Мюмюн.

Многофункционалната спортна площадка ще разполага с футболно игрище с размери 20/40м и пътека до оградата, баскетболно игрище с размери 28/15м, комбинирано с волейболно игрище с преносима мрежа с размери 9/18 и пътеки до оградата, разположени на 2818 квадратни метра.

За строителството ще се използват първокачествени материали, гарантиращи добър външен вид и дълготрайност, отговарящи на приложимите стандарти.

Игрищата ще се разчертават върху изкуствена настилка, за футболно игрище – изкуствено тревно покритие, за баскетболно игрище – eднослойна система акрилна настилка. Избраните площи ще бъдат разделени на отделни игрови полета, ще се поставят защитните мрежи и огради, както и необходимото осветление. Отделните терени ще се оборудват с баскетболни кошове, футболни врати, волейболни мрежи.

Капацитетът на многофункционалната спортна площадката е предвиден за 62 ползватели.

Стойността на проекта по договор е 529 361,97 лв. с ДДС, от които 264 680,97 лв. са осигурени от Министерство на младежта и спорта и 264 681,00 лв. от бюджета на Община Кърджали.

Изпълнител на строително – монтажните работи е „Хаджиевстрой” ЕООД с Управител Борислав Хаджиев, а строителен надзор на обекта – „Джи консулт 91“ ЕООД.

Срокът за изпълнение е 6 месеца.

Източник: kardjali.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *