Мими Иванова откри етно фестивала в Минерални бани с “15 лалета”

21-ят Международен детски етно фестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“, беше открит тази сутрин в Летния театър на Хасковските Минерални бани и ще продължи до следобедните часове на 1 юни, когато ще е официалното награждаване на отличените участници.

Фестивалът беше открит от кмета на Община Минерални бани – Мюмюн Искендер. В словото си той каза:

“Вече 21 години община Минерални бани е домакин и съорганизатор на това вълнуващо събитие. Убеден съм, че и за напред общината ни ще продължава да посреща  хиляди таланти от страната и чужбина, а публиката ще има възможност да се наслаждава на великолепието и усмивките по лицата на нашите деца. Скъпи деца, вие сте бъдещето и красотата на нашата планета. Сигурен съм, че ще отнесете прекрасни спомени по вашите родни места. Ще останете с много добри впечатления от дните прекарани тук и ще се върнете отново в Минерални бани, като по-големи. Пожелавам ви да бъдете живи и здрави, усмихнати, да се радвате на щастливо детство. Нека тазгодишното издание на фестивала за пореден път един истински празник на хубавите песни и танци, на пъстрата и разнообразна музика. Пожелавам успех на всички.”

Началото на програмата на фестивала беше дадено от голямата българска естрадна изпълнителка – Мими Иванова, с нейния хит “15 лалета”.

Очакват се близо 2000 участници от 7 държави. Ще се включат деца от различни региони на страната и от различни етноси, както и изпълнители от Индия, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Черна гора. За два дни на фестивалната сцена ще се представят 170 колектива и индивидуални изпълнители, в т.ч. 30 групи и солови участници 14 области, 32 населени места в България, както и от чужбина, информират организаторите. Фестивалът, с който по традиция се отбелязва и Международния ден на детето- 1 юни, организират Конфедерацията на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на Община Минерални бани.

В състава на комисията, която ще класира танцьорите, са акад. Красимир Петров, проф. д-р Антон Андонов, Цветанка Гергинова и Анатолий Клочков.

Паралелно с концертната и конкурсна програма, традиционно ще бъдат организирани съпътстващи дейности: майсторски клас на Нели Андреева, представяне на традиционни български художествени занаяти със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти; кулинарни изложения; развлекателни и образователни занимания за децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *