С мисъл за зелено бъдеще фирма Кяшиф изгради фотоволтаична централа Освен в Джебел, планира собствена инсталация и за завода в Кърджали

 

Валентина ИВАНОВА

Най-новата инвестиция на джебелския машиностроителен гигант „Кяшиф“ ЕООД е изградената собствена фотоволтаична централа. Освен, че постоянно търси начини за оптимизиране на разходите за електроенергия, фирмата държи на зелената кауза и опазването на околната среда.

Започнахме етап 1, като реализирахме първата част от проекта. Изградихме съоръжение на покрива на завод 2. То е за 700 киловата електричество. Предстои подписване на договор с ЕВН, за да продаваме на излишната ни енергия. Втората част от първия етап включва монтиране на панели също върху завод 2, като целта е да се достигне обща мощност от 1 мегават. Това обясни за „Нов живот“ Халим Халим, специалист във фирмата.

Създаването на една фотоволтаична централа отнема много време. Процедурата е много дълга и тромава – продължава близо две години. За получаване на необходимите разрешения се минава през много институции. Фирмата е заявила инвестиционното си намерение през октомври 2022 година. Предварителният договор е подписан през септември 2023, община Джебел е дала разрешение миналия месец. А фирмата, която конструира обекта, го изгражда за три седмици.

Ръководството на „Кяшиф“ ЕООД не спира дотук, а гледа напред в бъдещето. Вече е подписан договор за етап 2, където ще се изгради инсталация на покрива на завод 1. Тя също ще се разгърне на два етапа – върху един от цеховете на завод 1 и на покрива на завод 3. Планирано количество добита енергия трябва да достигне също 1 мегават, което ще е достатъчно за потреблението на фирмата.

Панелите се монтират върху покривите на сградите, което е максимално екологично. Когато са разположени на земята, тя губи своя капацитет – става неизползваема поне за 20 години. Когато е инсталацията е на голяма площ, се стига до промяна на метеорологични условия и т.н., казва Халим.

Плановете на „Кяшиф“ ЕООД са да изгради фотоволтаична централа и в завода в Кърджали. При  закупуването на сградата от фирма „Ай Пи Ес“,  е придобит и проект с всички разрешения за монтиране на ветрогенератори с малък капацитет. Тук също ще се търси осигуряване на собствена зелена ел.енергия.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *