Граничари от цялата страна се събират в събота на връх Голям тулпан край гръцката граница в Дрангово

Валери КОВАЧЕВ

Десетки граничари, които са отбили военната си служба на заставата в Дрангово, се събират на 1 юни, събота, на традиционната си среща на връх Големия тулпан край българо-гръцката граница в Дрангово. Тази година тя ще бъде седмата поред. Изкачването на върха ще започне в 10 часа от махала Пещерска и ще продължи около един час. На върха се намира едноименната скала феномен – висока около тридесет метра, на която е имало   тракийско светилище. Както винаги и тази година участниците в срещата –  граничари и хора от селото ще издигнат на най-високата част на скалата българското знаме, което там се  вее постоянно. Всяка година трибагреникът се подменя с нов.

В покоряването на върха участват и местното население. Срещата се превръща в общ празник. За много граничари празникът е семеен, защото пристигат със семействата си. На слизане от върха участниците в срещата ще минат през скалния комплекс „Пещерите“, където има голям естествен скален мост, какъвто може би в страната няма.

Срещата ще завърши на беседката в махала Пещерска с другарски обяд, музика и хора.

За посрещането на граничарите и провеждането на срещата съдействат кметството, Инициативната група на махала Пещерска и Инициативната група „По стъпките на миналото – към бъдещето на Дрангово“.

 

На снимките: Скалата феномен „Големия тулпан“ на връх Големия тулпан и участници в срещата на граничарите през юни миналата година

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *