Второ жури ще оценява танцовите изпълнения на Етнофестивала в Минерални бани

Живко ТЕНЕВ

Второ жури ще оценява танцовите изпълнители по време на 21-я Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите с духовност в Европа“, който се провежда на 31 май и 1 юни в община Минерални бани. Очакваме около 1800 деца, придружители и гости на фестивала от територията на цяла България (14 области и 32 населени места) и от чужбина. За два дни на фестивалната сцена ще се представят 170 колектива и индивидуални изпълнители, в т.ч. 30 групи и солови участници от Индия, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Черна гора.

Представяме членовете на журито за танцови изпълнители броени дни преди началото на етнофестивала. Акад. Красимир Петров – Хореограф и етнограф, носител на наградата „Златен век“ на Министерство на културата, „Златна лира” и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, за високи творчески постижения. Председател на Сдружение на танцовите дейци. Преподавал е в Държавното хореографско училище в София, висши училища като АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив, СУ „Климент Охридски“, Нов български университет и Химико-технологичен и металургичен университет – София, Болградската гимназия „Георги Раковски“ – Украйна. Автор е на пет учебника по български народни танци. Тези учебници са единствени по рода си в България и се ползват от ученици и студенти в средните и висши училища по танцово изкуство. Издава и книгата „Приносът на българските хореографи за сценичното пресъздаване на народните танци“, където прави анализ на творчеството на най-ярките български творци в областта на хореографията на фолклорна основа.

Проф. д-р Антон Андонов – Проф. д-р Антон Андонов – Заместник ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и балетмайстор в Ансамбъл „Тракия“;

Цветанка Гергинова – Създател на методиката „Принцип Еспирал“. Възпитаник на Държавно Хореографско Училище. Специализира класически и модерен танц в Палука Шуле и Кьолн – Tanz Akademie, Германия. Ученик на Маргарита Градечлиева и Сузана Борхерс. Един от първите модерни танцьори в България, член на Студио „Ек“. Нейни възпитаници са сред водещите танцьори, преподаватели и хореографи в България. Наградена е от Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към Столична община за принос в развитието на спортното танцово изкуство в България;

Анатолий Клочков – Балетмайстор – педагог. От 1975 до 2002 работи като балетмайстор в „Ансамбъл на Строителните войски” – гр. София. Многократно е лауреат на републикански и международни танцови фестивали и конкурси. Балетмайстор е на телевизионните филми  „Що съм лудо лудувало”, Жив е българският Бог”, „Шумът на тишината” – влезли в златния фонд на БНТ. Носител на престижните награди: Орден „Кирил и Методи” II степен, „Златна лира” и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Златна лира” на Синдиката на българските учители. Номиниран за наградите „ИКАР“ – 2021 г. от Съюза на музикални и танцови дейци.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *