„Илиева нива“ отново събира тракийци

Валентина ИВАНОВА

На 1 юни за поредна година ще се проведе Националният младежки тракийски събор “Илиева нива”. Проявата ще бъда посветена на 111 години от гибелната 1913-та, когато хиляди бежанци от Източна и Западна Тракия са избити от башибозука.

През 2024 година се отбелязват и три годишнини, свързани с тракийското движение: 90 години от създаването на Тракийския научен институт, 180 години от рождението на Капитан Петко войвода и един век Тракийски младежки съюз.

Програмата до голяма степен е традиционна. Тя включва посещение в село Плевун, където ще положим венци и цветя на паметника на Капитан Петко войвода – патрона на тракийската организация. След това ще се проведе поклонението на паметника на Илиева нива, в което ще изразим своята историческа памет и надежда за връзка между миналото, настоящето и бъдещето за опазване на българщината. Това съобщи за „Нов живот“ Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България.

В читалище «Пробуда» в Ивайловград ще бъде представен том Втори на Енциклопедия «Тракия» и ще бъде подредена тематична изложба, показваща знаменателни събития от тракийското движение. Планирано е дефиле на традиционни облекла на тракийци-малоазийци.

Тракийци тачим историята и се опитваме да пренесем нейните послания към днешния ден, към младото поколение, защото историческата памет е част от това, което ни съхранява като българи. Програмата ще съчетае Деня на детето и традиционното мероприятие, с което се покланяме пред паметта на загиналите дечица на Илиева нива, обобщи Премянов.

Официални гости ще бъдат заместник министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, зам. председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин. Домакин на събора ще бъде Диана Овчарова, кмет на община Ивайловград.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *