Сцени на Арда приютиха Пламъчко и Пламъчка на Маргарита Павлова Книгата е посветена на Азербайджан, земята на вечните огньове

Ваня ИВАНОВА

Във втория ден на фестивала „Сцени на Арда“ беше представянето  книгата „Пламъчко и Пламъчка“ на кърджалийската писателка  Маргарита Павлова.

Директорката на Дома на културата Марияна Ликова изрази радостта си, че открива празничния фестивален ден именно с местен автор и то пишещ за децата, бъдещето на града.

Надя Димитрова, представител на организаторите, разказа за предшестващите фестивали „Сцени на Марица“ и „Сцени на Струма“ и идеята е да се свържат артистични прояви по поречието на реките в България.

София Шигаева, директор на центъра за Азербайджански език и култура към Софийски университет, припомни биографията на Маргарита Павлова и честити последната й награда от Националния конкурс за детска литература Петя Караколева през 2022 година, именно за книгата, която представя днес – «Пламъчко и Пламъчка“.

Авторката разказа, че идеята за книгата се е родила в съзнанието й като книга, която да научи децата как да не предизвикват огън, да се пазят от него и как се гаси огън.

Благодарение на Азербайджан, земята на вечните огньове, мястото на нейните герои е точно там, за да останат завинаги в съзнанието и въображението на децата. От самосебе си се случва така, че книгата е посветена на Азербайджан.

Павлова прочете няколко от 12 -те приказки в изданието. След което раздаде книжки и автографи на малките дечица, нетърпеливи да прочетат книжката.

Четенето на книги, защото това е едно от най-големите вълшебства на света. Нашето въображение се развива само, когато четем книги, добави писателката.

Сред присъстващите беше и абитуриентката от СУ «Отец Паисий» Бесте Бербер, илюстрирала две от книгите на Маргарита Павлова – „Вълшебството на снежинките“ и «Приказки».

Във фоайето всички присъстващи имаха възможност да разгледат изложбата на известния музикант маестро Мичо Димитров.

В събота, 18 май, от 11 часа на открито пред Дома на културата ще се проведе финалният концерт под надслов „Заедно на сцената“. Той ще се реализира с участието на деца, любители и професионалисти. Ще бъдат представени различни култури с щандове.

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *