Временният приют за кучета в Кърджали вече работи, кметът мина на проверка

Нов ЖИВОТ

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн направи оглед на временния приют за безстопанствени кучета в базата на Общинско предприятие  “Озеленяване, благоустройство и чистота“ в кв. Студен кладенец“, който е в експлоатация от 17 май 2024 г.

Клетките от стария приют са основно ремонтирани, изградени са нови, направено е разширение. Приютът разполага  с 18 клетки, капацитетът е увеличен от 28 на 50 животни.  Предвидени са 2 клетки за майки с малки и 2 – за болни животни. При обновяване на клетките са изпълнени всички указания на Областната дирекция по безопасност на храните, условията в помещенията са съобразени и отговарят на законовите изисквания. В момента в базата  има 12 животни.

Приютът се стопанисва от „Озеленяване, благоустройство и чистота“. Управител на приюта е Таня Алексиева. Служители на дружеството ще извършват дейностите по хуманното залавяне на животните. Има подписан договор с ветеринарна клиника за извършване на дейности и манипулации за ограничаване популацията на скитащи четириноги. Кучетата ще се обезпаразитяват, кастрират  и ваксинират в клинични условия. Престоят на животните в приюта ще е минимум 7 дни като този срок ще зависи от състоянието на всяко животно. След това кучетата ще бъдат връщани обратно по местата на улавянето им. Във временния приют  ще се настаняват  основно агресивни и болни животни и той ще се ползва до изграждането на новия приют край село Седловина.

В капиталовия списък за 2024 г. за първия етап  на новия приют са заложени средства в размер на 1 016 320 лева. Предстои обявяване на процедура по ЗОП за определяне на изпълнител.

Гражданите могат да подават сигнали на телефон  0889 965 503 от 07.30 до 16.30 ч. от понеделник до петък.

 

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *