Петима зрелостници ще получат Стипендия Кърджали

  • Кметът Ерол Мюмюн ще ги удостои на 24 май
  • За трета поредна година фондация «Хюсние Кяшиф“ ще поощри изявени ученици от горните класове

Валентина ИВАНОВА

Петима зрелостници, представили успешно своето училище и града, ще бъдат наградени на 24 май с традиционната стипендия «Кърджали». Тя ще им бъде връчена от кмета Ерол Мюмюн на тържеството пред Паметника на освободителите. Това каза за «Нов живот» заместник кметът Веселина Тихомирова.

Обикновено предишните години са удостоявани деца, предсрочно приети във висши учебни заведения, поради класиране на призови места в международни и национални конкурси, състезания, олимпиади в областта на науката, изкуството и технологиите. Някои са разработили и публикували в международни и български издания оригинални проекти в областта на различни учебни дисциплини.

Четиримата стипендианти за 2023 г.

След решение на общинския съвет от 2022 година тя представлява еднократна парична награда с размер на две минимални работни заплати, а не както беше преди това – 12 минимални работни заплати, превеждани по банков път.

Стипендия «Кърджали» се връчва от 2006 година.

Преди две години местният парламент въведе и още една нова стипендия – „Кърджали с теб“, за младежи с увреждания или сираци, които имат успех минимум 5.50 и са отличени на международни или национални състезания. Удостояването на учениците става по повод празника на града – 21 октомври. Там гласуваната сума бе половин минимална работна заплата.

Сибел Кяшиф от Фондация „Хюсние Кяшиф“ награди изявени ученици през 2023 г.

На 24 май Фондация «Хюсние Кяшиф“ също ще подкрепи успешни ученици от Кърджали. Тя вече две години награждава изявени деца от горните класове.

Награди ще даде и Ротари клубът.

На водещата снимка: Наградени ученици от Езикова гимназия «Христо Ботев» с директорката Даниела Павлова на 24 май 2023 година

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *