Абитуриентката от Отец Паисий Бесте Бербер избира английска филология Рисуването остава в сърцето на талантливата млада художничка от Кърджали

Ваня ИВАНОВА

Кърджали е гнездо на таланти. Това доказа наскоро и абитуриентката от СУ „Отец Паисий“ Бесте Бербер. Тя откри в ОДК самостоятелна изложба от 31 рисунки с техниките акварел, графика, туш и перо. Защо в ОДК? Защото в продължение на 12 години рисува там в Школата по изобразително изкуство с ръководител Севинч Еминова. Първите си стъпки прави, когато е само на 6 годишна възраст. Майка й, учителка по български език и литература в училище «Йордан Йовков», я поощрява и подкрепя. Бащата и дядото също рисуват, но не са превърнали изкуството в професия. Те виждат таланта на малката Бесте и искат тя да развива въображението си, да вниква в детайлите, да гледа на света с обич.

12Г клас

Така и става. Дългогодишните занимания превръщат рисуването в неизменна част от живота на Бесте. Много обича киното и литературата, затова сред картините й се открояват портрети на известни личности като Достоевски, Едит Пиаф, Джеймс Дийн.

Смята, че е прекрасен и забавен начин, когато добавя елементи от себе си към героите от филмите и др. Любимата й рисунка е вдъхновена от култовата лента «Мълчанието на агнетата». Сред любимите й художници са Ван Гог, Фрида Кало, Клод Моне…

Последният час

Младата художника вече е получила над 20 награди и отличия в международни, национални и регионални конкурси. Трикратен носител е на награди от Националния конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите“, Кърджали. Спечели и специалната награда в Международния пленер „Арт пристан” – Русе, както и награди в Национален конкурс „Св.Трифон Зарезан“ в Сунгурларе, Областния конкурс за детска рисунка „Родопски багри” – Кърджали, Национален конкурс „Малките нашенци“ – Казанлък и др.

С директорът Златко Атанасов

С голямо желание се изявява и като илюстратор. Прави рисунките за помагалото на БЧК за деца „Учим се да помагаме – мама, татко и аз“. Илюстрира и две от книгите на кърджалийската писателка Маргарита Павлова – „Вълшебството на снежинките“ и «Приказки», като втората е преведена на турски език от майката на художничката Хабибе.

На церемонията по изпращането на абитуриентите

В училище най-любимият й предмет е английският, езиците много й се отдават. Може би затова се е насочила към английска филология. Иска да продължи образоването си в Софийския, Пловдивския или Великотърновския университет. Рисуването обаче ще е винаги в сърцето й. На всяка цена ще продължи да се занимава, макар и като хоби.

За да остане спомен от нейните години в Школата по изобразително изкуство, Бесте подари на ОДК картината си «Автопортрет». Смята да направи такъв жест и към родното си училище. Ще предложи на ръководството „Отец Паисий“ да избере една от нейната изложба и с удоволствие ще я дари за училищната колекция.

Експозицията от творби на Бесте в ОДК ще продължи до 1 юни.

На изложбата в ОДК с директорката Златка Пеньова и преподавателката Севинч Еминова

Преди броени дни СУ «Отец Паисий» изпрати випуск 2024 на тържествена церемония. 12 Г с класен ръководител Румяна Карачомакова се сбогува с родното училище. Бесте и съучениците й влязоха за последен път в час.

Днес зрелостничката се готви за абитуриентския си бал. Вече има рокля. Не е търсила определена марка. Още щом я облякла, сякаш усетила, че това е нейната.  Надява се да прекара една приятна вечер със своите съученици и учителите, с които ще се раздели, за да продължи по пътя си.

Снимки: Ваня Иванова

 

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *