Конете на Владимир Чукич препускат в Царската баня (Снимки) Известният кърджалийски художник откри изложба в Голямата балнеолечебница на Банкя

Ваня ИВАНОВА

Жители и гости на Банкя, художници и почитатели на изкуствата се докоснаха до творчеството на известния график и живописец Владимир Чукич от Кърджали и на скулптора Любомир Добрев от Разград. Двамата подредиха свои творби и откриха изложба на 10 май в Голямата балнеолечебница на Банкя, известна като Царската баня.

След реставрацията на култовата сграда преди две години, там са се провеждали много арт събития, но за първи път изложба се показва в залата, носеща името на архитекта на Балнеолечебницата Карл Хохедер.

Кметът на Банкя Рангел Марков изрази удовлетворението си, че към балнеоложката функция на красивата сграда се добавя и културна чрез събития, свързани с известни имена в изкуството.

Проф. д-р Йорданка Кандулкова, архитектът, свързан най-тясно с реставрационните дейности на своеобразния Балнео Дворец, сподели схващането си, че откриването на изложбата е Второ Възкресение за него, след първото – пускането му в експлоатация след ремонта.

Артистична атмосфера на вечерта бе оцветена и от нежните изпълнения на арфа и флейта, на Дария Ангеловска и Димитър Бакърджиев.

Сред присъстващите бяха забелязани сценографите проф. Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, поп изпълнителите Благовест и Светослав Аргирови и социоложката Боряна Димитрова. Най-малката почитателка в залата бе внучката на Чукич.

 

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *