Колко струва един абитуриент в Кърджали тази година? По-евтино ще ми излезе да й купя кола, вместо да ходи на бал, смята потърпевш баща на зрелостничка

Валентина ИВАНОВА

Всяка година месец май идва с обратното броене за родители, учители и зрелостници. Някои са успели да се проиготвят за абитуриентския бал и по-рано, но други тичат за последни покупки. Колко скъпи излизат приготовленията за най-важния ден на завършващите средно образование, който в България се отбелязва като малка сватба?

При момчето сякаш е по-лесно, а и масрафът е по-малък. Балът на кака му преди две години доста време и пари ми струваше, констатира майка на абитуриент от Кърджали.

Цената на един мъжки костюм започва от 400 лева, макар по-заможните семейства да си позволяват и по 2500-3000 лева. Близостта с Турция изпрати много родители да търсят дрехи, обувки и аксесоари в Одрин, но запознати твърдят, че за същите пари могат да се намерят качествени и у нас.

По-голям харч при мъжкарите е колата. Вземат се под наем различни скъпи автомобили, дори лимузини. Там цената се определя от разстоянието и времето, в което ще бъде използван автомобилът. За 300-350 лева може да си осигурите зрелищно пристигане и да вземете акъла на дамата, която ви съпровожда.

А пък, ако тати реши да се «изръси», може да зарадва абитурента с подарък-автомобил. Дори и втора ръка, трябва да е от правилната марка и клас! Тогава сметката ще скочи доста!

Моята абитуриентка ми струва колкото една кола. Преди пет години изпратих по-голямата й сестра, ама ми излезе далеч по-тънко, споделя потърпевш баща на зрелостничка.

Роклите тръгват от 400 лева, някои минават 2000. Богат асортимент предлагат сватбените къщи в Асеновград, които много майки се обходили. Други родители са прескочили до Турция, където също има избор. Като добавим обувките, чантата /портмонето/, бижуто и парфюма, сметката набъбва с поне още 500.

Следва задължителният макияж. Най-масовите цени на професионалния грим за бала са между 60 и 250 лева. За прическа абитуриентките трябва да отделят между 80 и 250 лв. За да не изоставаме от съвременните модни тенденции, обезателно ще си направим маникюр, ноктопластика и педикюр при професионалист. Там ще се охарчим с още 150-200, та и нагоре.

Най-евтиният вариант да запечатаме красотата на абитуриентката или абитуриента е фотосесия на предварително избрана локация на цена от 100 лева на час. Но, ако искате да се увековечи целият спектакъл в пълния му вид, със снимки и видео филм, ще ви трябват двама фотографи – един с камера и един – с фотоапарат. Ангажиментът им ще ви струва към 2 бона, като в цената влизат албум, дигитален носител по избор или чрез персонален линк от който може да сваляте снимките от всички устройства.

Ще трябват и цветя – от скромен букет за 20 лева до луксозен – към 100.

Кувертите за ресторантите варират между 80 и 250 лв. като някои заведения предлагат разсрочено плащане преди датата на бала.

В харчовете на семейството влиза и почерпката при тръгване на абитуриента от къщи, и банкет – след като го изпратят. Тридесетина близки и роднини ще хапнат и пийнат за здравето на детето, а сервитьорът ще донесе сметка между 600 и 2000 лева в зависимост от заведението и менюто.

Наздраве за абитуриентите!

Последвай ни във Facebook

 

 

1 Отговор

  1. Запрян каза:

    Къде са данъчните- за фризьори маникюрш блъснари фотографи и т.н

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *