Владимир Чукич влиза в Царската баня в Банкя Кърджалийският художник открива изложба на 10 май

Ваня ИВАНОВА

Известният кърджалийски художник Владимир Чукич открива поредната си изложба на 10 май. Тя ще бъде подредена в Голямата балнеолечебница на Банкя, известна като Царската баня.

След реставрацията на култовата сграда преди две години, там са се провеждали много арт събития, но за първи път изложба се показва в залата, носеща името на архитекта на Балнеолечебницата Карл Хохедер.

Централната минерална баня в Банкя

Чукич е получил специална покана от архитекта на район Банкя Милена Будинова. Макар че е известен график, през последните години той се развива успешно и като живописец. В предстоящата експозиция подрежда 31 графични и живописни работи, малък и голям формат.

Роденият в Хасково художник е участвал в международни прояви в Япония, Словения, Италия, САЩ и др. Носител е на Първа награда от Биеналето на графиката Варна -1987 г., Гран При от Международна изложба на графиката Минск-2009 г. Първа награда за графика от „Бургас и морето“-2016 г.

Правил е самостоятелни изложби в Истанбул, в Сите де’з Арт – Париж, Хасково, Велико Търново, Бургас, Варна и др. Той е сред любимите автори на пловдивската галерия „Дяков“, която му организира самостоятелни експозиции всяка година от 2008 г. насам.

В изложбата в Банкя, заедно с кърджалийския творец, свои пластики подрежда скулпторът Любомир Добрев. Той е роден в Разград и е известен със своите мемориални произведения, сред които – паметник на загиналите във войните жители и паметна плоча барелеф на цар Борис трети в Разград, паметник на Свети Георги Победоносец за Русе, бюст паметник на Васил Левски в Несебър, паметник на загиналите във войните жители на Исперих, монумент „Свети Георги“ в Добрич. Излагал е в София, Пловдив, Варна, Русе, Москва, Брюксел, Мюнхен, Равена, Истанбул.

Организаторите от район Банкя са насрочили откриването на експозицията в зала „Хохедер“ за 10 май от 18 часа. Артистичната атмосфера ще допълнят изпълненията на арфа – Дария Ангеловска и на саксофон – Димитър Бакърджиев.

 

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *