Дървената дъска за рязане: колко вредна е тя за здравето?

Дъската за рязане е един от най-верните помощници на всяка домакиня. Тя служи за обработка на всякакви хранителни продукти, като започнем от месо, преминем през плодове и зеленчуци и стигнем до сирена и кашкавали.

Без нея сме загубени в кухнята. Ще ни се наложи да режим всичко на ръка, а това освен, че изисква майсторлък, е не по-малко трудоемко.

Дали обаче дървената повърхност е толкова невинна, колкото изглежда на пръв поглед?

Макар да знаем, че по-добро от естествените материали няма, то в този случай е препоръчително внимателно да се замислим, преди да инвестираме в покупка на дъска за рязане.

Ще споделим с вас как една обикновена дървена дъска може да се окаже сериозна заплаха за човешкото здраве.

Ето и какви опасности ви грозят:

Криещи се из дъските бактерии

Онези, които държат на това в дома им да присъстват дървени дъски, е препоръчително да ги подменят през определен период от време. В противен случай е възможно да прихванат нещо неприятно като салмонела, ешерихия коли или друга бактерия.

Почерняване от влагата

Това е следващ проблем, пред който ни се налага да се изправим, ако сме привърженици на дървото. Знаете, че от влагата то почернява. Това се наблюдава най-осезаемо по краищата. Независимо какви грижи полагате за този аксесоар, няма как да преодолеете последиците от влагата.

Нямате представа колко много бактерии съществуват там. По-добре да не знаете. Веднага, щом забележите тъмни следи по дървената повърхност, побързайте да я изхвърлите.

Факт е, че дървените дъски са много по-издръжливи от пластмасовите, силиконовите или стъклените, но накрая, като ударим чертата, излизат твърде скъпи.

На никой няма да му е приятно през няколко месеца да инвестира в покупка на нов аксесоар за кухнята.

А освен това здравето е по-ценно от всичко. Заложете на иновативна стъклена дъска и решете този проблем веднъж завинаги. По-скъпи са от останалите, но пък си струва!

© Actualno.com

1 Отговор

  1. ХранИнвест каза:

    Гошо плюе по ябълките на на иван, за да купят от неговите. Има дървесина които не задържат бактерии, гъби и пр. Естествено антибактериални. Които са утвърдили своето място във времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *