РЗИ в Кърджали приключва кампанията Един месец без никотин Обявява резултатите на 16 ноември - Международния ден без тютюнопушене

  • Активно се включиха децата от ОДК

Нов живот

РЗИ в Кърджали приключва кампанията „Да спечелим заедно! Един месец без никотин“. Предизвикателството бе всеки участник, независимо от възрастта, да спечели, като спре пушенето поне за един ден в рамките на дните, предхождащи 16 ноември, Международния ден без тютюнопушене.

Активно се включиха ученици от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс (ЦПЛР-ОДК), гр. Кърджали, с ръководител Нели Арнаудова. Те участваха в обучение за вредните последици от поведенческите рискови фактори: „ниска двигателна активност“, „тютюнопушене“ и „нездравословно хранене“. Съвместната инициатива се проведе в Дома на здравето. Тя бе част от дългогодишното партньорство между ЦПЛР-ОДК и РЗИ за повишаване на здравната информираност и превенция на заболяванията.

В РЗИ-Кърджали функционира Кабинет за преодоляване на тютюневата зависимост, в който граждани, които желаят да се разделят с вредния навик могат да получат помощ и подкрепа. Консултациите са безплатни и се спазва принципа за конфиденциалност.

Историята за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене започва през 1971 година. В град Рандолф – САЩ американецът Артър Р. Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А. Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, в резултат на което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Понастоящем този ден се отбелязва в много държави по света и се чества официално и от Международния съюз за борба с рака.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *