Очното отделение на кърджалийската болница става център за лечение със скъпоструващи медикаменти Офталмолозите продължават да развиват на високо ниво лечението на болестите на ретината

Нов живот

Очното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение «Д-р Атанас Дафовсик» вече е Център за поставяне на интравитреални инжекции. Формирана е и специална лекарска комисия, в състав: д-р Ерхан Мурат- председател, д-р Ерай Дурмуш и д-р Кристина Бонева- членове. Комисията е утвърдена съгласно постановление на НЗОК, обнародвано в Държавен вестник, бр. 87.

За първи път в Кърджали има такъв център за лечение на пациенти със скъпоструващи медикаменти. До този момент пациентите със заболявания, изискващи такова лечение, биваха насочвани към подобни центрове в София, Пловдив и Варна.

Създаването и одобрението на Център от този тип и лекарска комисия изискват определено ниво на компетентност и степен на квалификация на специалистите, поради което такива центрове и комисии в България са малко на брой.

За да бъде една болница Център за поставяне на интравитреални инжекции е необходима оборудвана операционна и обучен екип, който да изпълнява процедурата. Лекарската комисия от своя страна, освен че изпълнява хирургичната манипулация, издава протоколи за провеждане на интравитреално лечение при пациенти с болести на ретината. Тези протоколи включват определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи лекарствени продукти по реда на член 78, т. 2 ЗЗО

След издаването на протокола, пациентът го предава в НЗОК, откъдето се отпуска медикамента. Цената на такъв тип медикаменти е приблизително 1300 лв, като след издаден протокол, тя се поема от НЗОК.

Заболяванията, които са показани за лечение със скъпоструващи медикаменти са влажна форма на макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ), диабетна ретинопатия, с макулен едем, ретинална венозна оклузия.

Горди сме, че нашите офталмолози не само превърнаха хирургията на катаракта и поставянето на вътреочни лещи в рутинна процедура в очно отделение, но и с това, че продължават да се развиват и в лечението на болестите на ретината.

С утвърждаването на центъра и лекарската комисия, очните специалисти получиха признание на национално ниво за професионализма и компетентността си.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *