Чесънът, без който не можем Той е известен със своите антибиотични свойства, а вкусът му е незаменим

Чесънът – този така ароматен многогодишен луковичен зеленчук, който в някои страни е издигнат почти в култ. Каквото и да кажем за него, все ще е недостатъчно, защото ползите му за здравето ни са неизчерпаеми.

Родното място на чесъна е Централна Азия. Той е едно от най-старите култивирани растения в света, смятайки се, че човекът го произвежда вече над 5 хил. години. Сред първите успели да го култивират са древните египтяни, ето защо зеленчукът играе важна роля в тяхната култура. Качествата на чесъна се смятали за свещени, затова глави от него се слагали в гробовете на фараоните. А за да добият повече издръжливост и да подобрят здравето си, строителите на пирамидите често го консумирали.

С времето чесънът започва да става популярен и в други страни по света заради лечебните си свойства. Сред водещите му производители в наши дни са Китай, Индия, Испания, Южна Корея и САЩ. В България отглеждането на чесън се е превърнало в традиция, като вкусът и видът му значително се различават от вносния.

Важно е да отбележим, че има пролетни и зимни сортове. Освен по времето на засаждане, те се различават по големината на скилидките, структурата на главите и интензивността на вкуса. Тук зимните не се отглеждат често, но пролетни сортове чесън не липсват. Сред тях можем да посочим горнооряховски 37/57, еленовски и ершовски.

Лечебните свойства на луковичния зеленчук са открити отдавна. Този, който ги потвърждава пред тогавашния модерен свят е френският химик и биолог Луи Пастьор, което се случва през 1858 г. Днесвече знаем, че чесънът помага за преодоляването на настинки, намалява високото кръвно налягане, подобрява нивата на холестерола, а съдържащите се в него антиоксиданти могат да помогнат за преодоляването на болестта на Алцхаймер и деменция.

Ако погледнем състава на чесъна, че видим, че той е отличен източник на витамин В6, манган, витамин С и протеини, както и на минералите калий, калций, желязо, мед , селен и фосфор. Химичният елемент германий, който също се съдържа в него, пък е известен със своите противотуморни качества.

В кулинарията чесънът е на особена почит. На пазара можем да открием различни негови разновидности – от пресен до такъв на прах, гранули или паста. Ако купувате цели глави, внимателно ги огледайте. Обвивката им трябва да е здрава, скилидките – да не са меки и да няма следи от прорасване. Тях съхранявайте на хладно място без пряка слънчева светлина.

В българската традиционна кухня чесънът обикновено се използва направен на паста със сол. Така той е подходящ за овкусяването на таратор, шкембе, пача и различни видове чорби. Слага се и в месни ястия и нарязаните по различен начин скилидки, а може и цели, са основна част от различни видове зимнина.

По света чесънът се използва като се обработва по всякакъв начин. Той е част от ястия, които са сотирани, печени и задушени. Слага се в супи, сосове, маринати, подправки, дори и върху пържени картофи. Смленият чесън често е част от овкусяването на колбаси, кюфтета и други продукти от месо.

Изпечете цяла глава чесън и я намажете върху препечени филийки. Идеален начин, с който ще отворите апетита на гостите си.

Ето няколко страхотни начина, с които да похапвате по-често този така полезен зеленчук.

Източник: Dir.bg

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Ако се сложат три или четири скилидки от чесън под възглавницата и се спи върху нея ще се разбере за ефекта след съня . Не трябва да бъде еднократно ползването му .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *