Ангел Кунчев: Забавя се разпространението на COVID-19, грипната епидемия ще е през януари

От 5-6 дни стигнахме едно плато на заболеваемостта от COVID-19 и има намаляване на темповете на разпространение на вируса, вероятно за тази година това ще е вълната от COVID-19″, каза тази сутрин пред „Нова телевизия“ главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Сегашната вълна на COVID-19 протича доста по-леко, рядко се стига до тежки усложнения, необходимост от лечение в болница. Вероятно има и немалък брой хора, които са носители на вируса, имат леки симптоми, но не са се изследвали или са се изследвали, но не са се регистрирали и не са получили предписание за поставяне под карантира от регионалната здравна инспекция“, каза още Ангел Кунчев. Според него тези, които са с COVID-19 и не са се регистрирали, са 3 до 5 пъти повече от официално регистрираните.

Той съобщи, че на балотажа на местните избори около 5000 души са под карантина заради COVID-19 и няма да могат да упражнят правото си на вот. Според него карантината заради COVID-19 трябва да отпадне. „Още в началото на септември Министерството на здравеопазването изпрати предложение до парламента за отпадане на карантината. Аз съм сигурен, че още този месец това ще стане факт“, каза той.

„Вероятно до края на ноември – началото на декември ще има и първите доказани случаи на грип, а след това ще има малки епидемични взривове, а истинската грипна епидемия ще е в края на януари или в началото на февруари“, прогнозира доц. Ангел Кунчев.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *