Литературните четения в „Славейков“ продължават и тази учебна година

Нов живот

След успешния проект „Чета на госпожа Библиотека“, реализиран от Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“ в СУ „Петко Р. Славейков“, от началото на учебната година госпожа Библиотека чете български народни приказки на учениците от начален етап на обучение. Най-голям интерес сред първолаците предизвика приказката „Житената питка“, а второкласниците знаят докога да викат „Неволята“. Срещите с третокласниците и четвъртокласниците предстоят, а учениците с любопитство очакват да разберат този път какво ще им бъде прочетено.

„Радвам се, че мероприятията, организирани от Регионална библиотека и училище „Славейков“, са с давност от две десетилетия. Радвам се, че намерихме златната среда, редувайки активност с пасивност от страна на учениците. Това дава добри резултати. Над 550 ученици ми прочетоха своите любими литературни произведения, а аз им връщам жеста, като им чета български народни приказки. Те ценят това, очакват с нетърпение нашите срещи, а на раздяла ме питат: Кога ще дойдете пак? Обичта ни е взаимна и се изразява в прегръдки и усмивки. Това ме прави щастлива.“, сподели библиотечният специалист Маргарита Павлова.

Но това не е всичко.

Във връзка с 21 октомври – Ден на Кърджали, госпожа Библиотека  се срещна с учениците от петите класове. След беседа, свързана с историческите и географски факти за града ни, тя запозна възпитаниците на „Славейков“ как да търсят информация за нашето населено място в Енциклопедия България. След това предостави възможност на всеки един от тях да потърси информация: кога селата Веселчане, Гледка и Прилепци са присъединени към града; кога е заработила водноелектрическата централа; кога е открита  художествената галерия, кога е основан кърджалийският театър „Димитър Димов“ и колко пещери са били познати в окръга (областта) до 1982 г. Последно учениците отговориха на въпроса й: „Има ли информация в енциклопедията за „Водното огледало“, имайки пред вид, че изданието е от 1982 година, а „Водното огледало“ е изградено и пуснато в действие през 2009 година?“

Мероприятията продължават и всички ученици очакват следващите. А специалистите от Регионална библиотека „Никола Вапцаров“ обещават да са интересни и вълнуващи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *